Werkloosheid stijgt: vrouwen zijn de dupe

Bezuinigingen in de collectieve sector zijn de oorzaak van de stijging.

De werkloosheid is in de maand mei gestegen naar 5,1 procent van de beroepsbevolking, ofwel 400.000 mensen. Dat zijn er 8.000 meer dan een maand eerder.

De stijging is opmerkelijk: maandenlang daalde de werkloosheid juist. Volgens hoofdeconoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat de cijfers gisteren bekendmaakte, wordt de stijging veroorzaakt door een vertraging van de economische groei. „De export en industrie groeien nog wel, maar in een trager tempo. Dat zet een rem op de werkgelegenheid.”

De toename van de werkloosheid treft vooral vrouwen. Ook dat is opmerkelijk, omdat vrouwen in de periode na de economische crisis minder vaak werkloos raakten dan mannen. Vergeer wijst ter verklaring op de bezuinigingen in de collectieve sector: in de zorg, in het onderwijs en bij het openbaar bestuur werken relatief veel vrouwen. „Het aantal banen in die sector nam in 2009 en 2010 nog toe, maar stagneert nu. De aangekondigde bezuinigingen leiden nu dus al tot terughoudendheid bij het invullen van nieuwe vacatures.” (NRC)