VVD’er De Graaf nieuwe voorzitter Eerste Kamer

Kandidaat-lijsttrekkers van de Eerste Kamer tijdens een verkiezingsdebat voor de Provinciale Staten. Foto Roel Rozenburg / NRC

Fred de Graaf van de VVD is zoals verwacht de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer. Doordat de huidig voorzitter René van der Linden van CDA eerder deze week liet weten zich niet herverkiesbaar te stellen, was de benoeming van Fred de Graaf al nagenoeg zeker.

Eerder stelde VVD-senator Heleen Dupuis zich kandidaat, maar zij trok zich terug na overleg van de fractie.

De 61-jarige De Graaf zit sinds 2003 in de Eerste Kamer voor de VVD. Hij is naast vicevoorzitter van de senaatsfractie ook burgemeester van Apeldoorn. Hij verwierf in die functie nationale bekendheid toen bij een aanslag op de koninklijke familie op Koninginnedag in Apeldoorn acht mensen omkwamen.

Ook is De Graaf vanaf 2011 voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV). De lokale afdeling van de Partij voor de Dieren eist nu dat De Graaf in die functie aftreedt, omdat die functie niet verenigbaar is met zijn burgemeesterschap. Of De Graaf deze nevenfunctie wil houden als hij straks senaatsvoorzitter is, is nog onduidelijk.

De Graaf liet zich in maart nog kritisch uit over de minderheidsregering van VVD en CDA. Hij zei dat de coalitie niet daadkrachtig kan optreden omdat in de Tweede Kamer steeds meerderheden moeten worden verkregen. Daardoor duurt het volgens hem vaak erg lang voordat een voorstel rond is. Op de regionale televisiezender zei hij in februari tegen de invoering van animal cops te zijn. Hij zou die agenten liever inzetten voor meer taken.

René van der Linden voerde eerder deze week persoonlijke redenen aan om zich niet verkiesbaar te stellen. Hij wil meer tijd met zijn vrouw doorbrengen.

    • David Haakman