VS: vredesmacht nodig voor Abyei

De Verenigde Staten willen dat een Ethiopische VN-vredesmacht naar de omstreden regio bij Abyei op de grens tussen Noord- en Zuid Soedan wordt gestuurd. Dat blijkt uit een ontwerpresolutie die de VS gisteren hebben voorgelegd aan de Veiligheidsraad. De regio rond Abyei is sinds kort het toneel van hevige gevechten. Een 4.200 man sterke vredesmacht zou daaraan een ei’nd moeten maken. Ook in de aangrenzende regio Zuid-Kordofan wordt sinds enige weken gevochten. In het gebied voeren het leger en milities van Noord-Soedan etnische zuiveringen uit onder de Nuba bevolking, melden getuigen vandaag aan deze krant. Op 9 juli wordt Zuid-Soedan onafhankelijk van Noord-Soedan. De regering in Khartoum heeft laten weten dat alle VN-troepen het noorden dan moeten hebben verlaten.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Susan Rice, zei dat de ontwerpresolutie bedoeld is om een overeenkomst te steunen die maandag werd gesloten in de hoofdstad Khartoum met als doel om omstreden grensgebieden te demilitariseren. In het gebied liggen olievelden die worden geclaimd door Noord- en Zuid-Soedan.

Bashir is aangeklaagd voor genocide in de westelijke regio Darfur door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Waarnemers vrezen dat een nieuwe oorlog op handen is. Duizenden leden van de Nuba-bevolking zijn de bergen ingevlucht.

Etnische zuiveringen: pagina 11