Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

VS steunen Filippijnen bij agressie van China

Minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) heeft bevestigd dat de VS hun uit 1951 daterende bondgenootschap met de Filippijnen eerbiedigen nu het land verwikkeld is in een grensconflict met China over eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Zo zal Amerika de Filippijnen helpen bij het moderniseren van de marine.

Maar Clinton wilde niet zeggen wat de Verenigde Staten zullen doen als China een Filippijns marineschip aanvalt. Ze zei ook dat de VS geen partij trekken in het grensconflict en dat zij een diplomatieke oplossing nastreven.

De uitspraken die Clinton deed in het bijzijn van haar Filippijnse ambtgenoot Alberto del Rosario, laten zien dat de VS niet werkeloos zullen toekijken als China zich agressiever opstelt in de Zuid-Chinese Zee. Vorig jaar had Clinton al gezegd dat de VS een strategisch belang hebben in het gebied. China wil grensconflicten met zijn zwakkere buurlanden bilateraal oplossen en vindt dat buitenstaanders zich er niet mee moeten bemoeien.

De Filippijnen hebben verheugd gereageerd op de uitspraken van Clinton. Del Rosario zei tijdens dezelfde bijeenkomst dat de Filippijnen bereid zijn zich te verzetten tegen „agressieve acties” op hun grondgebied. Tegen een Amerikaanse denktank zei hij dat „we niet verwachten dat Amerika onze ruzies uitvecht, maar dat we rekenen op de sterke en onwrikbare steun bij het opbouwen van de kracht en de middelen van het Filippijnse leger om deze nieuwe uitdaging aan te kunnen”.