Vogelgriep bij bedrijf Noordoostpolder

Bij een pluimveebedrijf met 69.000 legkippen in Creil in de Noordoostpolder is vogelgriep geconstateerd. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Landbouw. Het zou gaan om de H7-variant, niet het riskante H5N1-virus dat vooral in Azïe heerst en ook mensen kan infecteren.

Alle kippen worden geruimd. De dieren op drie bedrijven in de nabijheid zullen de komende dagen worden gecontroleerd op vogelgriep. Of het om een agressieve of milde H7-variant gaat, wordt waarschijnlijk morgen bekend, meldt het ministerie.

Milde varianten van het H7-virus maken vogels nauwelijks ziek en mensen helemaal niet. De agressieve H7N7-variant veroorzaakte in 2003 in Nederland een epidemie onder vogels. Een dierenarts uit Rosmalen overleed aan vogelgriep. Zo’n 83 andere mensen die te maken hadden gehad met besmette vogels, raakten met het virus besmet.


Grotere kaart weergeven

    • Bart Hinke