VN: dramatische stijging aantal Somalische vluchtelingen

De Verenigde Naties luiden de noodklok om een ‘dramatische’ stijging in mensen die Somalië ontvluchten naar buurland Kenia. Ze ontvluchten geweld en honger in het Oost-Afrikaanse land. Dit meldt persbureau AP.

Het vluchtelingenbureau van de Verenigde Naties, UNHCR, zegt dat alleen al de afgelopen twee weken zo’n 20.000 Somaliërs de grens met Kenia zijn overgestoken. Afgelopen jaar stond de teller per maand tussen de 6.000 en 8.000 mensen.

Een woordvoerder van het UNHCR zegt dat de vluchtelingen er meestal slecht aan toe zijn.

“Het is niet alleen het aantal dat schokkend is, het is de staat waarin die mensen zijn als ze arriveren.” - Melissa Fleming, woordvoerder UNHCR

De vluchtelingen moeten vaak dagen lopen zonder water of voedsel om het enorme kamp van Dadaab te bereiken, zegt Fleming. Daar, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, wonen nu al zo’n 360.000 Somaliërs.`

Het vluchtelingenkamp bij Dabaab in Kenia:


Grotere kaart weergeven

    • Peter van der Ploeg