VN: 170 verkrachtingen bij aanvallen Congo

Caption: A woman displaced by war prays during a Sunday service in an outdoor church at the Don Bosco center in Goma in eastern Congo in this November 23, 2008 file photo. A survey compiled by the Thomson Reuters Foundation shows that Afghanistan is worst place in the world for women, with India in the top five and Congo, Pakistan and Somalia also failing females, with rape, poverty and infanticide rife. Picture taken November 23, 2008. REUTERS/Finbarr O'Reilly/Files (DEMOCRATIC REPUBLIC OF CONGO) Een ontheemde Congolese vrouw verlaat een kerkdienst in Goma in het oosten van Congo. Foto Reuters / Finbarr O'Reilly

Ongeveer 170 vrouwen zijn in de nacht van 11 op 12 juni verkracht door gewapende mannen in de Congolese dorpen Nakiele en Abala.

Dat meldt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR. Eerder werden er zeventig gevallen van verkrachting gerapporteerd. Met 170 verkrachtingen is dit de grootste gerapporteerde massaverkrachting sinds vorig jaar. Toen werden driehonderd vrouwen onteerd tijdens een aanval die meerdere dagen duurde.

Een groep van zo’n tweehonderd rebellen wordt beschuldigd van de aanval op de twee dorpen in oosten van oosten van Congo. Zij zouden eerder deze maand gedeserteerd zijn uit het Congolese leger, kort nadat zij zich daarbij hadden aangesloten, meldt persbureau Reuters.

In Congo wonen zo’n 70 miljoen mensen en wordt al decennia geplaagd door oorlogen en geweld. In de uitgestrekte wouden wordt verkrachting door milities als wapen gezien om de maatschappij te ontwrichten. Uit recent onderzoek bleek dat in het land elke dag 1152 vrouwen worden verkracht, dat komt neer op zo’n 48 per uur.

Sinds de burgeroorlog van 1998 tot 2003, waarbij vijf miljoen Congolezen omkwamen, zijn verschillende gewapende groeperingen in het oosten van Congo actief. Ondanks de aanwezigheid van duizenden VN-vredessoldaten worstelt de regering met het bestrijden van deze groepen.

    • Hans Klis