Video: dit gebeurde er voor de beroemde ‘kus’ in Vancouver

Foto Rich Lam / AFP via Getty Images

Binnen een paar uur werd het een wereldberoemde foto. Een stel dat zoenend op straat ligt tijdens rellen in Vancouver. Op YouTube is nu een video opgedoken waar op te zien valt wat aan deze ‘kus’ voorafging.

Teleurgestelde fans van de Canadese ijshockeyclub Vancouver Canucks reageerden zich vorige week woensdag af op de politie en geparkeerde auto’s. Geen wereldnieuws. Maar de foto van fotograaf Rich Lam van Getty Images ging de hele wereld over en stond ook in NRC Handelsblad.

Het ging niet om een romantisch stelletje dat rustig op straat lag te zoenen zoals aanvankelijk het geval leek. In een interview met CBC vertelden Scott Jones en zijn vriendin Alex Thomas wat er in werkelijkheid gebeurd was:

“We weren’t being aggressive towards [police] or anything like that. But eventually they passed over us. And that’s when we were on the ground. She was a bit hysterical afterwards, obviously, and I was just trying to calm her down.”

Bekijk hieronder het hele interview:

http://www.youtube.com/watch?v=WNGP6qKCe0I

Onderstaand filmpje dat nu op YouTube is verschenen bevestigt hun verhaal:

In de eerste secondes van de video zien we hoe een menigte uit elkaar wordt gedreven. Scott Jones krijgt rake klappen van twee agenten, waarna nog geen seconde later ook zijn vriendin ten val komt. Jones blijft liggen bij zijn vriendin die ongelukkig met haar hoofd op de straat terecht is gekomen en troost haar. Helaas werpt de video geen nieuw licht op De Kus.

    • David Haakman