Vertrouweling Ahmadinejad in arrest

Een vertrouweling van de Iraanse president Ahmadinejad is gisteren gearresteerd op verdenking van corruptie. De arrestatie past in een machtsstrijd tussen de president en de machtige moslimgeestelijken, onder wie de Opperste leider, ayatollah Khamenei.

Volgens de staats-tv is Mohammad Sharif Malekzadeh aangehouden op „financiële beschuldigingen”. Hij is zaterdag benoemd tot vice-minister van Buitenlandse Zaken, maar moest onder druk van het parlement drie dagen later alweer aftreden. De benoeming van Malekzadeh zou passen in een poging van president Ahmadinejad om de macht van de geestelijkheid te verminderen en een vertrouweling klaar te stomen om hem in 2013 op te volgen als president.

Malekzadeh was een naaste medewerker van het hoofd van het bureau van de president, Esfandiar Rahim Mashaei, die ook diens schoonzoon is. Volgens een conservatieve website is gisteren ook een andere naaste medewerker van Mashaei gearresteerd, Ali Asghar Parhizkar, het hoofd van een vrijhandelszone in het zuiden van Iran.

De Verenigde Staten hebben gisteren hun sancties tegen Iran uitgebreid naar de nationale luchtvaartmaatschappij Iran Air, het vervoersbedrijf Tidewater Middle East Co, en drie anders bedrijven. Volgens het Amerikaanse ministerie van Schatkist zijn beide bedrijven betrokken bij wapensmokkel in opdracht van de machtige Iraanse Revolutionaire Garde. Zo zouden raketten en wapenonderdelen op passagiersvluchten naar Syrië zijn gebracht.

Amerikanen en Amerikaanse bedrijven mogen geen zaken doen met deze bedrijven. Buiten de VS hebben deze sancties geen effect, maar Washington hoopt dat andere landen vergelijkbare maatregelen nemen.

Air Iran vliegt op ongeveer 35 internationale bestemmingen. Tidewater Middle East Co. beheert zeven Iraanse havens en speelt een hoofdrol in het Iraanse transportnetwerk.

Een rechtbank in de Amerikaanse staat Georgia heeft gisteren de president en de commerciële directeur van het Franse bedrijf Aerotechnic in staat van beschuldiging gesteld. Zij zouden in de VS geavanceerde onderdelen hebben gekocht voor gevechtshelikopters en jachtvliegtuigen, en deze hebben doorverkocht aan Iran. (AP, BBC)