Van Gogh Museum gaat half jaar dicht

Museumplein zijde van het Van Gogh Museum te Amsterdam. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 17 maart 2010 Het Van Gogh Museum, vanaf de Museumpleinzijd. Foto NRC / Vincent Mentzel

Het Van Gogh Museum in Amsterdam gaat volgend jaar voor een halfjaar dicht. Er moet worden verbouwd om aan alle veiligheidseisen te voldoen en het pand op te frissen. Vanaf eind september 2012 zijn 75 topschilderijen uit het Van Gogh te zien in de Hermitage, waar dan een expositie over impressionisme wordt gehouden. Dat maakten beide instellingen vanmorgen bekend op een persconferentie, meldt persbureau Novum.

Het prestigieuze museum sluit zijn deuren op 29 september 2012. De werkzaamheden, volgens directeur Axel Rüger nodig vanwege aangescherpte wettelijke eisen, moeten in maart zijn afgerond. Hij wil nog geen uitspraak doen over de kosten van de renovatie. De noodzakelijke aanpassingen zijn voor een deel al in 2010 uitgevoerd. Met de Rijksgebouwendienst was afgesproken dat de rest van de werkzaamheden medio 2014 klaar zouden zijn.

Een blik op het Museumplein, met in het midden het ronde gebouw van het Van Gogh Museum. Foto NRC / Vincent MentzelEen blik op het Museumplein, met in het midden het ronde gebouw van het Van Gogh Museum. Foto NRC / Vincent Mentzel

Het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum, ook gelegen aan het Museumplein in Amsterdam, zijn al jaren deels gesloten voor renovatie en nieuwbouw. Beide instellingen gaan mogelijk ook in 2013 weer volledig open. Het nabijgelegen Concertgebouw bestaat dan 125 jaar en het vierhonderdjarig jubileum van de grachten wordt ook gevierd.
Het Van Gogh bestaat veertig jaar in 2013 en het is dan 160 jaar geleden dat de kunstenaar werd geboren. “Dat het museum dan ook open gaat, is voor zowel de gemeente Amsterdam als voor ons essentieel”, aldus Rüger. “Na deze verbouwing zijn we daar helemaal klaar voor.”

Jaarlijks bezoeken een slordige anderhalf miljoen mensen het Van Gogh Museum. De tentoonstelling Picasso in Parijs, 1900-1907 die tussen 18 februari en 30 mei was te zien trok 471.168 kunstliefhebbers.

De directeur van het Van Gogh Museum, Axel Rüger. Foto NRC / Maurice BoyerDe directeur van het Van Gogh Museum, Axel Rüger. Foto NRC / Maurice Boyer

De najaarstentoonstelling over de impressionisten in de Hermitage loopt van 15 september 2012 tot en met 15 maart 2013. “Daarmee krijgen kunstliefhebbers de kans om een prachtig overzicht van de negentiende eeuwse kunst van Van Gogh en zijn tijdgenoten te zien in de Hermitage Amsterdam. Iets wat niet snel meer zal voorkomen.”

Hermitage-directeur Ernst Veen is enthousiast over de samenwerking. “Het is in het belang van de gehele museale sector dat collecties zichtbaar blijven en dat wij daaraan meewerken is niet meer dan logisch. Daar komt bij dat het naadloos past bij onze najaarsprogrammering 2012. Dat kan geen toeval meer zijn.” De prijs van een kaartje voor de Hermitage wordt verhoogd naar 17,50 euro en biedt toegang tot beide musea. Een ticket voor het Van Gogh Museum kost nu veertien euro.

    • Peter van der Ploeg