Uitgelicht

Film

Julie & Julia (Nora Ephron, 2009, VS). Dubbele boekverfilming. Het eerste boek is My Life in France, waarin Julia Child haar leven als diplomatenvrouw in Parijs beschrijft in de jaren vijftig. Ze publiceerde een fameus kookboek, Mastering the Art of French Cooking. Het tweede boek is van Julie Powell, gezegend met een suffe kantoorbaan, die haar leven een impuls geeft door in een jaar alle 524 recepten uit Childs kookboek te maken en daarover een populair blog bijhoudt. Meryl Streep sprankelt als de luidruchtige, doortastende Julia Child. RTL4, 20.30-23.05u.

Die Hard 4.0 / Live Free or Die Hard (Len Wiseman, 2007, VS). Steeds spectaculairder wordt de actie in elk nieuw deel van de Die Hard-reeks en steeds onwaarschijnlijker wordt het ook dat Bruce Willis al die actie overleeft. In deel vier gaat het om een cybercrimineel van reusachtige proporties.RTL5, 20.30-23.10u.

The Lord of the Rings: The Return of the King (Peter Jackson, 2003, VS/Nieuw-Zeeland/Duitsland). Waardig slot van een magistrale trilogie. De elf Oscars waren dan ook geen verrassing.Eén. 20.40-23.50u.

Blue Thunder (John Badham, 1983, VS). Degelijke actiethriller van regisseur die wel vaker op keerzijde van technische vooruitgang wijst. Testpiloot Roy Scheider van uiterst geavanceerde helikopter krijgt lucht van snode plannen van politieke en militaire machthebbers. Spectaculaire achtervolgingsscènes boven en door de straten van Los Angeles. RTL7, 22.30-00.40u.

Grumpier Old Men (Howard Deutch, 1995, VS). Jack Lemmon en Walter Matthau waren een gouden koppel in bejaarde vrijgezellenkomedies als The Odd Couple en The Front Page. In dit vervolg op Grumpy Old Men, een warm verhaal over twee samen oud geworden buurmannen, kunnen ze wederom elkaars bloed wel drinken. Ook met Sophia Loren en Ann-Margret.SBS6, 23.50-01.45u.

Informatief

360° GEO Reportage: Rio de la Plata - SOS am Silberfluss. Documentaire over Oskar ‘Chiqui’ Bruzzone, kapitein op een rivierboot in de delta van de Parana. Het gebied, dertig kilometer ten noorden van Buenos Aires, was jarenlang een oase voor kunstenaars, hippies en andere drop-outs. Maar de toeristenindustrie heeft er zijn oog op laten vallen. Er worden in ijltempo jachthavens, hotels en winkelcentra gebouwd, de oorspronkelijke bewoners moeten maar zien waar ze hun bootjes kunnen afmeren. Chiqui ziet de gevaren die het gebied bedreigen maar profiteert ook van de activiteiten. Arte, 18.05-19.00u.

In der Gewalt des Anderen. Programma over psychotherapie bij slachtoffers van foltering. Uitgangspunt van deze film is het lot van Carlos Poma Cruzis, die tijdens het bewind van president Fujimori in Peru gemarteld werd. Er wordt antwoord gezocht op de vraag hoe het mogelijk is dat de ene mens de andere kan folteren en hoe het slachtoffer de pijn verdraagt. In deze documentaire komen betrokkenen, psychotherapeuten en artsen aan het woord. Arte, 22.30-00.00u.

Up close: James Brown. Documentaire over ‘the hardest working man in show business’, James Brown (1933-2006). Afkomstig uit een extreem arm milieu ontwikkelde hij zich tot dé belangrijkste vernieuwer in de funkmuziek van de jaren zestig. Zijn muziek wordt gekarakteriseerd door opzwepende ritmes en vurige, staccato zang, op het podium begeleid door Browns virtuoze dans. Met behulp van archiefmateriaal en interviews met o.a. saxofonist Pee Wee Ellis, trombonist Fred Wesley, bassist Bootsy Collins en vele anderen wordt een beeld geschetst van het leven van Brown. Het accent ligt op de jaren 1955-1971, waarin hij de wereld veroverde met hits als ‘Please Please Please’, ‘I Got You (I Feel Good)’ en ‘Get Up (Sex Machine)’.Ned.3, 23.40-00.40u.

Amusement

Festival Mundial. Samenvatting van het vierentwintigste Festival Mundial, vorig weekeinde in Tilburg. Presentatoren Winfried Baijens en Andrew Makkinga verkennen het festival, interviewen de muzikanten en proeven de sfeer. Met optredens van Moby, Paolo Nutini, Lamb en de Sierra Leone’s Refugee All Stars.Ned.2, 17.35-18.35u.

Glastonbury 2011. De BBC besteedt dit weekeinde tot diep in de nacht aandacht aan het Glastonbury Festival. Op deze eerste dag o.a. een rechtstreekse uitzending van het concert door U2 (onderbroken voor nieuws- en weerbericht, maar in die tijd te volgen op BBC 4). BBC 2, 22.45-23.30u en 00.05-03.00u.

Radio

Hoe?Zo! Radio: het einde van de cookies. De Tweede Kamer besloot dat bedrijven voortaan expliciet toestemming moeten vragen aan internetgebruikers voordat ze een cookie op hun computers mogen plaatsen. IT-jurist Kees de Vey Mestdagh vertelt over privacy op internet. Radio 5, 20.00-21.00u.