Toch geen snelweg door Tanzaniaans natuurpark Serengeti

De Serengeti is vooral bekend van de jaarlijkse trek van de 1,3 miljoen gnoes die in het park leven. Foto Reuters

De regering van Tanzania schrapt het plan om een snelweg aan te leggen die het beroemde natuurpark Serengeti zou doorkruisen. De weg was bedoeld om het Victoriameer met havens aan de kust te verbinden.

De Tanzaniaanse regering onderzoekt volgens de BBC nu een alternatieve route voor de weg om het leven van de wilde dieren in het park niet te verstoren. De alternatieve route is weliswaar langer, maar biedt volgens de regering de mogelijkheid om een groter deel van de bevolking moderne transportmogelijkheden te geven. De Serengeti blijft, zoals nu ook het geval is, vooral bedoeld voor toerisme.

Internationaal gezien ontstond er vorig jaar veel ophef toen de Tanzaniaanse regering het plan voor de aanleg van de weg bekend maakte. Een groep wetenschappers waarschuwde dat het aantal gnoes in het park door de weg zou kunnen teruglopen van 1,3 miljoen naar 300.000. De wetenschappers vreesden ook dat automobilisten veel wilde dieren zouden aanrijden. Bovendien zou de weg de economie kunnen beschadigen wegens een mogelijke terugloop van het toerisme.

De Serengeti, wat ‘eindeloze vlaktes’ betekent, is beroemd door de jaarlijkse migratie van anderhalf miljoen gnoes en zebra’s van de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlaktes. Bij de migratie, die elk jaar rond oktober plaatsvindt, moeten de dieren de Mararivier oversteken.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool