Stroom Syriërs vlucht voor leger

Meer dan 1500 Syriërs zijn gisteren de grens met Turkije overgestoken, op de vlucht voor het oprukkende leger. Turkije ziet bezorgd hoe Syrische tanks tot een paar honderd meter van de grens komen, en de VS waarschuwen voor het gevaar van een escalatie.

Tot een paar dagen geleden hadden Syrische vluchtelingen een veilig heenkomen gezocht aan de Syrische kant van de grens. Het Syrische leger heeft hen echter verder opgejaagd. Verslaggevers in het Turkse grensstadje Güvecci constateerden dat het tentenkamp net over de grens vanmorgen helemaal leeg was. De provinciale Turkse regering in Hatay meldde vanochtend dat het aantal geregistreerde vluchtelingen daar is gestegen naar 11.739.

Syrische vluchtelingen vertellen dat het leger en de politie mannen arresteren, vee doden en huizen vernielen. „Ze kwamen het dorp binnen met een bulldozer en begonnen onze huizen te vernielen. Een man van negentig werd door hen gedood”, vertelt een man die met zijn twee vrouwen en drie kinderen uit het Syrische grensstadje Khirbat al-Joz is gevlucht toen hij zag hoe een zo’n vijftig militaire voertuigen daar binnenreden.

Verslaggevers aan de Turkse grens konden zien hoe tanks en pantserwagens strategische posities innamen in het dorp en hoe sluipschutters positie kozen op hooggelegen gebouwen.

Ook bij het dorp Managh, iets ten noorden van Aleppo, de tweede stad van het land, treden leger en politie hard op. „Ik werd gebeld door familieleden uit Managh”, vertelt een inwoner van Aleppo. „Pantservoertuigen vuren in het wilde weg met hun machinegeweren, en mensen vluchten langs alle kanten het dorp uit.”

Volgens andere berichten (onafhankelijke journalisten worden geweerd) is ook de belangrijke doorgaande weg van Aleppo naar Turkije door het leger geblokkeerd.

Door het contact met Turkije te bemoeilijken zou het leger eventuele onrusten in Aleppo in de kiem willen smoren. In die stad zijn totnogtoe nauwelijks protesten geweest. Het leger controleert nadrukkelijk, bovendien willen veel sunnitische middenstanders daar hun traditionele alliantie met de regerende alawitische (shi’itische) minderheid niet verbreken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton maakt zich grote zorgen over de grote hoeveelheid Syrische troepen langs de grens met Turkije. „Dit agressieve optreden kan de al instabiele vluchtelingensituatie in Syrië nog verder verergeren”, zei Clinton. Zij waarschuwde voor een Turks-Syrisch grensconflict. (AFP, Reuters)