Stijfjes op de 'loveseat'

De Duitse fotograaf Thomas Struth is in de bijna 60-jarige regeerperiode van Koningin Elizabeth II zeker niet de eerste voor wie zij poseert. Wat Struths aanpak uniek maakt is dat hij de koningin en prins Philip liet plaatsnemen op wat op Windsor Castle een „sofa’’ heet, maar wat Struth „een loveseat’’ noemt. Dat is niet een term die het Britse hof ooit over de lippen zou krijgen. Het resultaat: een foto van een bejaard koninklijk echtpaar, zij hel-belicht, hij half in de schaduw, dicht bij elkaar door de beperking van het meubelstuk, maar elk afzonderlijk en nadrukkelijk wederzijds onaangeraakt.

De foto, anderhalf bij twee meter, is onderdeel van de reizende expositie „The Queen: Art & Image’’, die vandaag opengaat in de Scottish National Gallery in Edinburgh. Curator Paul Moorhouse, namens de opdrachtgever The National Portrait Gallery, noemt het portret „een subtiele verkenning van de relatie tussen mensen’’: de majesteit in haar mintgroene jurk centraal, prins Philip half terzijde maar toch onverminderd „de niet aflatende steunpilaar’’.

Op de reizende expositie is een aantal van de talloze portretten te zien waarvoor Elizabeth II (85) in haar langdurige koningschap heeft geposeerd. Dit portret is gemaakt ter gelegenheid van haar haar diamanten regeringsjubileum, volgend jaar, en om de negentigste verjaardag te markeren, eerder deze maand, van prins Philip, de Hertog van Edinburgh.