Spanje en Frankrijk kondigen terugtrekking uit Afghanistan aan

Caption: File photo of German Bundeswehr army soldiers from the 263rd paratrooper unit of the International Security Assistance Force (ISAF) taking cover as they return fire during a firefight with insurgents in Chahar Dara on the outskirts of Kunduz, December 16, 2009. German Defence minister Thomas de Maiziere will hold a news conference later June 23, 2011,on the proposed reduction of international troops currently stationed in Afghanistan. REUTERS/Fabrizio Bensch/Files (AFGHANISTAN - Tags: MILITARY CONFLICT POLITICS)
Caption: File photo of German Bundeswehr army soldiers from the 263rd paratrooper unit of the International Security Assistance Force (ISAF) taking cover as they return fire during a firefight with insurgents in Chahar Dara on the outskirts of Kunduz, December 16, 2009. German Defence minister Thomas de Maiziere will hold a news conference later June 23, 2011,on the proposed reduction of international troops currently stationed in Afghanistan. REUTERS/Fabrizio Bensch/Files (AFGHANISTAN - Tags: MILITARY CONFLICT POLITICS) Duitse soldaten in Kunduz keren terug van een vuurgevecht. Foto Reuters / Fabrizio Bensch

Zowel Frankrijk als Spanje hebben aangekondigd om volgend jaar een deel van hun troepenmacht in Afghanistan terug te trekken. Zij volgen hiermee het tijdsplan dat de Verenigde Staten hebben aangekondigd voor de terugtrekking van de eigen troepenmacht.

In de nacht van woensdag op donderdag maakte de Amerikaanse president Barack Obama bekend dat de Verenigde Staten het komende jaar 33.000 militairen terughaalt uit Afghanistan. Voor het eind van 2014 worden de overgebleven militairen teruggetrokken.

De Franse president Nicolas Sarkozy kondigde vandaag tijdens de EU-top in Brussel aan dat volgend jaar honderden soldaten zullen vertrekken uit Afghanistan, maar noemde geen concreet aantal. In totaal zet Frankrijk vierduizend militairen in bij de NAVO-missie in Afghanistan. Zijn Spaanse collega, premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, liet weten in de eerste zes maanden van volgend jaar tien procent van de Spaanse troepenmacht terug te willen halen. In 2013 wil Zapatero nog eens veertig procent terughalen en de rest keert in 2014 terug. Volgens de Spaanse staatsman ligt dit plan nu op tafel, maar kan het nog gewijzigd worden als de situatie in Afghanistan verandert.

Donderdag kondigde premier Julia Gillard van Australië ook al aan dat, ongeacht de verminderde aanwezigheid van de VS, de Australische troepen in ieder geval tot 2014 in Afghanistan blijven.

Lees hier meer over Afghanistan.