Sietske H. wil niet naar Pieter Baan Centrum

De 26-jarige is bang dat ze tbs krijgt opgelegd.

Sietske H. weigert medewerking aan een psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PCB), ook na aandringen van het Openbaar Ministerie (OM) en het gerechtshof in Leeuwarden. H. is bang dat ze tbs krijgt opgelegd, en dan geen idee heeft wanneer ze uit de instelling zou komen. Dat zei ze gisteren tijdens een regiezitting.

De 26-jarige tandartsassistente werd door de rechtbank in Leeuwarden vorige maand veroordeeld tot 12 jaar cel. De vrouw heeft tussen 2003 en 2009 haar vier pasgeboren baby’s om het leven gebracht. De kinder-lijkjes verstopte ze in koffers op de zolder van de ouderlijke woning.

De rechtbank oordeelde dat H. zich schuldig had gemaakt aan doodslag op het eerste kind en moord op de andere drie baby’s. Volgens het OM „schreeuwt” het dossier om een antwoord op de vraag waarom H. vier baby’s om het leven heeft gebracht. Een verblijf in het PBC zou veel vragen kunnen beantwoorden.

Het hof sloot zich daarbij aan. „Hoe langer je het dossier leest, hoe raadselachtiger het wordt. De waarom-vraag dringt zich steeds meer op”, zei voorzitter Klaas van Dijk. Een onderzoek kan duidelijkheid geven over de mate van toerekeningsvatbaarheid van de verdachte. (Novum)