Sietske H. hoeft niet naar observatiecentrum

Sietske H. uit Nij Beets hoeft niet voor psychologisch onderzoek naar het Pieter Baan Centrum. Dat heeft het Leeuwarder gerechtshof gisteren besloten. Het hof vindt opname „niet opportuun”; H. weigert medewerking.

De 26-jarige tandartsassistente werd vorige maand tot twaalf jaar cel veroordeeld wegens doodslag op haar eerste, pasgeboren baby en moord op drie baby’s die ze daarna kreeg. Hun lijkjes verstopte ze in koffers op de zolder van haar ouderlijk huis. Ze had gehandeld uit angst en schaamte, zei ze.

Sietske H. is in hoger beroep gegaan omdat ze haar straf te hoog vindt. Gisteren diende een regiezitting in Leeuwarden. Het Openbaar Ministerie verzocht het gerechtshof om opname van H. in het Pieter Baan Centrum, voor observatie. „Het hele dossier schreeuwt om uitleg”, aldus advocaat-generaal Ietje Vermeulen. „Welke persoon is de verdachte? Waarom heeft ze dit gedaan?”

Ook de voorzitter van het gerechtshof, Klaas van Dijk, zei onderzoek in het Pieter Baan Centrum van groot belang te vinden om de zaak goed te kunnen beoordelen. „Ook bij het hof leven grote vragen. Hoe langer je in het dossier leest, hoe raadselachtiger het wordt. De waarom-vraag dringt zich op.”

Sietske H. volhardde niettemin in haar weigering mee te werken aan zo’n onderzoek. Ze is bang dat dit uitmondt in tbs, zei ze, en dan weet ze niet wanneer de behandeling eindigt. Ze is in de gevangenis wel onder behandeling van een psycholoog.