Rwandese eerste vrouw ooit die veroordeeld is om genocide

Corpses of massacre victims lay rotting in forest midway between Tanzania border and Rwandan capital of Kigali. Picture taken May 6 Slachtoffers van de Rwandese genocide. Foto Reuters.

De voormalig Rwandese minister voor vrouwenzaken en gezin Pauline Nyiramasuhuko is door het VN Rwanda-tribunaal tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor haar betrokkenheid bij de genocide in 1994. Ook haar zoon is tot levenslang veroordeeld, zo laat een woordvoerder van het tribunaal in Tanzania weten aan persbureau Reuters.

De Hutu-extremist Nyiramasuhuko selecteerde persoonlijk honderden Tutsi’s voor eliminatie en ze zou verkrachting hebben aangemoedigd. Nyiramasuhuko is de eerste vrouw ooit die veroordeeld is voor genocide. Bij de Rwandese genocide zijn ruim 800.000 hoofdzakelijk Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord.

    • Bart Hinke