Rel in paardenwereld na discriminatie vrouw

Commissie Gelijke Behandeling: fokkerijorganisatie wijst vrouw af voor topfunctie vanwege geslacht.

Als vrouw hogerop komen binnen het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN)? Veel succes. Keurmeester Karin Retera (53) stelde zich vorig jaar kandidaat voor het lidmaatschap van de hengstenkeuringscommissie, maar kreeg geen eerlijke kans omdat ze een vrouw is, meende ze. Retera wendde zich tot de Commissie Gelijke Behandeling, die haar vorige week in het gelijk stelde. Door haar af te wijzen, maakte de paardenfokvereniging „verboden onderscheid op grond van geslacht”, schrijft de commissie in de uitspraak.

Retera is al sinds 1990 keurmeester bij het KWPN, dat zo’n 29.000 leden telt en een van de belangrijkste internationale hippische organisaties is. Ze heeft al langer de ambitie om door te groeien. Zo solliciteerde ze eerder naar de functie van afdelingsinspecteur, maar werd niet gekozen. Zonder sollicitatiegesprekken is toen een man met „minder kennis en ervaring” aangenomen, zegt Retera.

Aan de staat van dienst van Retera kan het niet liggen. In de dressuurwereld staat ze bekend als zeer deskundig: ze leidt dressuurpaarden op voor de top, is jurylid bij Grand Prix-wedstrijden en is docent bij de bond.

De KWPN ontkent echter Retera gediscrimineerd te hebben. Wel zijn er amper vrouwen in de top bij het KWPN. De paardenfokkerij is van oudsher een mannenaangelegenheid, zegt KWPN-voorzitter Henk Visser. „Mannen zijn kennelijk net wat meer ervarener en passen beter bij het profiel.”

Retera besloot naar de Commissie Gelijke Behandeling te stappen vanwege een „optelsom van allerlei gebeurtenissen met als rode draad discriminatie”. Volgens haar voert het KWPN een schimmig en vrouwonvriendelijk beleid bij de benoeming van topfuncties.

Zo worden er geen sollicitatiegesprekken gevoerd met kandidaten voor hogere functies. De CGB beveelt de vereniging een „inzichtelijke, systematisch en controleerbare selectieprocedure te hanteren”. (NRC)