Professor spoort zwarte vrouwen aan om met witte mannen te trouwen

David Bowie en zijn vrouw Iman. Foto AP

Twee van de drie zwarte vrouwen in Amerika zijn ongetrouwd. Zij hebben twee keer zoveel kans als witte vrouwen om ongetrouwd te blijven. Ralph Richard Banks, professor aan Stanford Law School, denkt de oplossing te hebben: zwarte vrouwen kunnen beter witte mannen huwen.

In het boek Is Marriage For White People? - How The African American Marriage Decline Affects Everyone agendeert Banks de achterblijvende huwelijkscijfers als een maatschappelijk, raciaal probleem. Hoewel het boek pas in september te koop is, heeft uitgever Dutton Adult al recensie-exemplaren naar de media gestuurd. De kritieken zijn niet mals.

‘Verachtelijk boek’
Banks, zelf Afro-Amerikaans, constateert dat het gemengde huwelijk vooral populair is bij succesvolle, zwarte mannen. Maar dat zwarte vrouwen juist een zwarte man zoeken met een hoge sociaal-economische status. Dat lukt niet altijd, want onder de zwarte hoogopgeleiden zijn twee keer zoveel vrouwen als mannen. De professor meent dat deze groeiende groep alleenstaande vrouwen slecht is voor de zwarte middenklasse.

In de zwarte gemeenschap valt het boek niet in goede aarde. “Een verachtelijk boek”, aldus Terry Shropshire op Rollingout.com. Hij haalt Malcolm X aan, de Afro-Amerikaanse activist die eens waarschuwde dat niemand beter dan zwarten de ‘zwartenhaat’ kunnen exploiteren. Het steekt hem dat de professor stelt dat blanke mannen geschikter zouden zijn dan zwarte mannen.

‘Huwelijk als slechte zakelijke deal’
De titel van het boek is ontleend aan een artikel van de zwarte journaliste Joy Jones. Ook zij constateerde dat Afro-Amerikaanse vrouwen vaker alleen blijven of gescheiden zijn dan hun blanke seksegenoten. Ze betreurde dat daarom veel zwarte kinderen alleen door hun moeder opgevoed worden. Tegelijkertijd merkte ze op dat zwarte vrouwen trots zijn op hun zelfstandigheid en die vrijheid koesteren. Als dieperliggende oorzaak wijst ze het gedrag van zwarte mannen aan. Die zouden een neiging tot vreemdgaan en drugsgebruik hebben. “De oplettende zwarte vrouw ziet het huwelijk als een slechte zakelijke deal, die onvoldoende rendement op de investering biedt”, schreef ze in 2006 in de Washington Post. “Veel van mijn getrouwde vriendinnen klagen dat de zorg voor hun partner voelt alsof ze een extra kind moeten opvoeden.”

‘Omstreden analyse van huwelijk en ras’
Voor Banks was het artikel aanleiding tot nader onderzoek. Hij nam vele interviews af in de zwarte gemeenschap en komt tot de conclusie dat zwarte vrouwen er beter aan doen zwarte mannen links te laten liggen en uit te kijken naar een witte man. “Zwarte vrouwen zijn dit onderwerp zat”, schrijft Jenee Desmond-Harris op de ‘Black News’-website TheRoot.com. Ze neemt het Banks kwalijk dat hij van sociale problematiek een raciaal vraagstuk maakt. Puur effectbejag, aldus de journaliste. In ieder geval zoekt de hoogleraar het debat op. “Attentie, zwarte bloggers, gastheren van de stedelijke radioshows, en ook witte mensen”, schrijft hij op de achterflap. “Hier een omstreden analyse van huwelijk en ras, maak je klaar voor een levendig debat met vele interrupties.”

    • Steven de Jong