Overleg verhoging schuldenplafond VS weer vastgelopen

FILE -- In this file photo of Tuesday, June 14, 2011, House Majority Leader Eric Cantor of Virginia, right, joins Speaker of the House John Boehner, R-Ohio, left, in criticizing President Obama on jobs creation, on Capitol Hill in Washington. Cantor, who has been participating in bipartisan budget talks headed by Vice President Joe Biden, pulled out today citing an impasse over taxes that required intervention by President Barack Obama and House Speaker John Boehner. (AP Photo/J. Scott Applewhite/file) De Republikeinse leider van het Congres John Boehner (links) en Eric Cantor, meerderheidsleider in het Huis, tijdens een toespraak over werkgelegenheid. Foto AP/J. Scott Applewhite

Het overleg over verhoging van het schuldenplafond voor de Amerikaanse overheidsuitgaven zit opnieuw vast nu de Republikeinse partij zich teruggetrokken heeft uit een overlegronde onder leiding van vice-president Joe Biden.

De Republikeinse meerderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden Eric Cantor trok zich gisteren terug na onenigheid over het verhogen van belastingen. “Zoals we allemaal zeiden aan het begin, het doel van dit overleg was om bevindingen te rapporteren aan onze leiders [president Obama en Republikeinse leider van het Conges John Boehner],” zo stelde de Democratische vice-president Joe Biden in een verklaring. “De volgende fase is nu in handen van die leiders, die de omvang van een overeenkomst moeten bepalen waarmee wel draagvlak in beide partijen kan worden gecreëerd. Voor nu is het overleg opgeschort tot die leiding genomen wordt.”

President Obama had het Congres gevraagd om het schuldenplafond van 14.300 miljard dollar (ruim 9.900 miljard euro) te verhogen met ruim 2.000 miljard dollar. Obama zegt dit bedrag nodig te hebben om de rekeningen van zijn ministeries tot eind volgend jaar te kunnen betalen. Een ruime meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft eind mei een voorstel afgewezen dat de Witte Huis ruimte zou geven meer schulden te maken.

Een overeenkomst over verruiming van de overheidsschuld is cruciaal omdat het alternatief een gedeeltelijke ‘default’ van staatsobligaties zou betekenen, volgens persbureau AP een primeur die voor grote onrust op de financiële markten zal zorgen. Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde daar afgelopen dinsdag voor, maar Fitch-topman Andrew Colquhoun zei wel dat hij het zeer waarschijnlijk acht dat het schuldenplafond op tijd wordt verhoogd en de VS gewoon aan zijn betalingsverplichtingen zal kunnen voldoen.

    • Bart Hinke