Nominatie Stapel voor Louis d'Or

Huub Stapel is de laatste kanshebber voor de Louis d’Or, de toneelprijs voor beste mannelijke dragende rol. Hij kreeg de nominatie voor zijn optreden in de vrije productie De Kus van Hummelinck Stuurman. Dat maakte de Nederlandse Toneeljury gisteren bekend. De jury, die eerder Gijs Scholten van Aschat en Jacob Derwig nomineerde, roemt Stapels „onthutsende kwetsbaarheid”.

Actrices Ria Eimers en Carine Crutzen maken kans op de Theo d’Or, voor beste vrouwelijke dragende rol. Crutzen werd net als Stapel genomineerd voor De Kus, Ria Eimers voor haar vertolking van Violet Weston in Augustus; Oklahoma bij de Utrechtse Spelen. „Ria Eimers is vier uur lang heer en meester op het podium”, schreef de jury. Eerder werd al bekend dat ook Elsie de Brauw kans maakt op de Theo d’Or, voor haar rol in Gif van NTGent.

Meer acteurs uit de megaproductie Augustus; Oklahoma maken kans op een toneelprijs: Peter Bolhuis werd genomineerd voor de Arlecchino, voor beste mannelijke bijrol, en Tjitske Reidinga voor de Colombina, voor beste vrouwelijke bijrol. De jury prees Bolhuis’ „fraaie spelmomenten” en Reidinga’s subtiliteit in haar rol van Ivy Weston. Daarnaast nomineerde de jury Tamar van den Dop voor een Colombina voor haar rol in Emilia Galotti van het Nationale Toneel, en Joris Smit voor een Arlecchino voor zijn prestatie in Alice in Wonderland van het Noord Nederlands Toneel. Ook Rick Paul van Mulligen en Lies Pauwels maken kans op de bijrolprijzen.

De toneelprijzen worden op 11 september uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater.