‘Negen doden bij nieuwe protesten in Syrische steden’

Bij nieuwe protesten tegen het regime van president Bashar al-Assad zijn vandaag in Syrië zeker negen mensen gedood door ordetroepen. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten.

Vijf van de negen slachtoffers vielen volgens de in Londen gevestigde mensenrechtenorganisatie in Kessoua, een voorstad van Damascus. In de hoofdstad zelf zouden drie mensen zijn doodgeschoten. Het negende slachtoffer viel in de centrale stad Homs.

De slachtoffers in Damascus vielen toen veiligheidstroepen het vuur op hen openden nadat zij na het middaggebed uit de moskee kwamen en spontaan een anti-regeringsbetoging begonnen. Naast de drie doden raakten volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zes betogers gewond. Bij het ingrijpen in Kessoua werden naast de vijf doden negen mensen gewond.

In heel Syrië waren vandaag weer tienduizenden mensen op de been om te protesteren tegen het regime. De Verenigde Staten zeiden gisteravond voor verdere escalatie van de gewelddadigheden te vrezen. De Europese Unie breidt per vandaag de sancties tegen de regering van president Al-Assad uit.

    • Pim van den Dool