Nadal zou verliezen met racket van Federer

Als Rafael Nadal op Wimbledon met het racket van Roger Federer zou moeten spelen, zou hij waarschijnlijk niet eens door de eerste ronde gekomen zijn. Het materiaal van de topdrie van de wereld is namelijk afgestemd op de verschillende stijlen die Nadal, Djokovic en Federer hanteren: baselinetennis met zware spinballen, countertennis en tennis op techniek.

Bespanners maken op Wimbledon elke dag overuren om voor iedere speler tien tot twaalf rackets klaar te maken. Als de dag voorbij is, worden de snaren er weer uit geknipt. Kosten per bespanning op Wimbledon: 20 pond (22 euro). Die worden van het prijzengeld afgetrokken.

Michael Neto, een in Nederland woonachtige racketbespanner, reisde de hele wereld over om het materiaal van de proftennissers te verzorgen. Talloze malen trok hij snaren door de rackets van Nadal en Federer op grote toernooien als Roland Garros en de US Open. „Een perfect afgesteld racket geeft toppers een voorsprong op andere spelers. Vergelijk het met de Formule 1. Hoe beter de auto, hoe beter het resultaat.”

Titelverdediger Nadal speelt vandaag in de derde ronde met zijn lichte Babolat met een relatief dunne grip, ideaal voor krachttennis. Djokovic sloeg zich met zijn zeer strak bespannen Head naar de laatste 32. En Federer zweert al jaren bij zijn ‘ouderwetse’ Wilson, een klein maar zwaar racket, waarmee hij zestien grandslamtitels won.

Iedere toptennisser zijn eigen racket: pagina 32 en 33

    • Koen Greven