Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Minsk pakt betogers op

Weer protest tegen de president.

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk heeft de oproerpolitie woensdag een protest van zo’n 3.000 mensen opgebroken. Daarbij zijn 450 betogers gearresteerd. Ook enkele journalisten werden opgepakt. Dat hebben activisten gisteren gezegd.

De betogers waren via internet opgeroepen zich in Minsk, op een steenworp afstand van het presidentieel paleis, te verzamelen voor een stil protest tegen de regering van president Loekasjenko. Het was de vierde keer in een maand dat in Minsk op die manier werd gedemonstreerd.

Ook tientallen automobilisten, deden aan het protest mee. Terwijl de demonstranten op de stoep klapten, toeterden de auto’s mee. Volgens de Wit-Russische mensenrechtenorganisatie Viasna zijn in andere steden honderd arrestaties verricht.

De Wit-Russische veiligheidsdienst is begonnen met het ondervragen van internetactivisten, die via Facebook en Twitter mensen oproepen te betogen. De situatie is al maanden gespannen, nu als gevolg van de devaluatie van de roebel ernstige tekorten zijn ontstaan. De munt heeft 40 procent van zijn waarde verloren en de Wit-Russen zien dagelijks hun spaargeld verder verdampen. (NRC)