Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Meerderheid steunt de bezuinigingen op pgb

Alleen mensen die anders naar een verpleeghuis zouden moeten, houden een persoonsgebonden budget.

Een Kamermeerderheid van VVD, het CDA en de PVV steunt de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb). Het kabinet besloot in mei dat een groot deel van de mensen het pgb, waarmee ze zelf zorg kunnen inkopen, kwijtraakt. Alleen mensen die anders naar een verpleeghuis zouden moeten, houden straks een pgb. Hierdoor kunnen zij thuis blijven wonen. Dat is ongeveer tien procent van de ongeveer honderddertigduizend mensen die nu een pgb hebben. Hun budget stijgt wel met vijf procent en wordt wettelijk verankerd.

Het besluit om op de pgb te bezuinigen maakt deel uit van een pakket aan maatregelen dat de langdurige zorg betaalbaar moet houden. Volgens het kabinet stijgen de kosten voor het pgb jaarlijks met 23 procent en is daarmee op de lange termijn onbetaalbaar. (NRC)