Mecenaat fiscaal voordelig, maar men geeft liever aan sport

People look at "Xenon for Paris" a work by US conceptual artist Jenny Holzer projected on the Louvre museum's pyramid as well as the Louvre’s facade on April 9, 2009 to commemorate the twentieth anniversary of the pyramid, built by I. M. Pei and inaugurated on March 30, 1989. Holzer's work was first created in 2001 for the Festival d’Automne in Paris and subsequently acquired by the French "Fonds national d’art contemporain" (FNAC). AFP PHOTO LIONEL BONAVENTURE AFP

In Frankrijk ligt de kunst- en cultuursector minder wakker van de overheidssubsidies dan in Nederland. Ook in tijden van crisis blijft de overheid een bron van inkomsten voor de sector, in sommige gevallen (zoals opera) de belangrijkste.

Franse artiesten en organisatoren maken zich meer zorgen om de drastisch afgenomen sponsoring uit de privésector. Mecenaat, gerekend over alle disciplines als kunst, sport en sociaal-educatieve goede doelen, was in Frankrijk vorig jaar goed voor iets minder dan 2 miljard euro, maar dat is toch een vijfde minder dan in 2008. Ook bedrijven sponsoren steeds kleinere bedragen, samen ongeveer 380 miljoen euro voor de kunsten in 2010. Ter vergelijk: in 2005 haalde de kunst- en cultuursector nog bijna een miljard aan sponsoring en mecenaat binnen.

Sinds 2000 bestaat in Frankrijk een wet die mecenaat fiscaal voordelig maakt. Die was bedoeld voor de kunstsector, maar het merendeel van de bedrijven (58 procent) kiest er voor projecten in de sociaal-educatieve sfeer of sport (48 procent). De cultuursector pleit ervoor kunstmecenaat nog voordeliger te maken, zeker voor kleinere bedrijven. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Cultuur wordt dit bekeken.

Toch maakt de cultuursector zich zorgen. Ondanks de lichte jaarlijkse stijging van de cultuurbegroting, boet het aandeel van subsidies aan belang in. Eind jaren tachtig draaide het Louvre voor 80 procent op overheidsfinanciering en voor 20 procent op kaartverkoop. Nu is de verhouding 50 procent subsidie, de andere helft komt uit recette en mecenaat/sponsoring.

Volgens Bernard Crozier, artistiek leider van een orkest in Parijs, wordt het voor nieuwe initiatieven steeds moeilijker om erkenning te krijgen, en dus subsidie. „Grote orkesten bestaan voor 60, 70 procent van subsidie. Wij, die nog maar enkele jaren bestaan, krijgen 2 procent subsidie.” De rest van zijn budget, anderhalf miljoen, komt uit kaartverkoop (88 procent) en mecenaat (10 procent). Ongeveer 1,3 miljoen euro gaat op aan lonen voor zijn muzikanten. „Als we een minder seizoen hebben, moet ik mensen ontslaan of minder betalen. In andere kosten kan ik onmogelijk nog snoeien.”

Dirk Vandenberghe

    • Dirk Vandenberghe