Mario Draghi nieuwe president ECB

De gouverneur van de Italiaanse bank, Mario Draghi, is vandaag officieel door de Europese leiders benoemd tot de nieuwe president van de Europese Centrale Bank. Dat maakte EU-president Herman Van Rompuy bekend op Twitter.

Met deze benoeming volgt de 63-jarige Draghi, de Fransman Jean-Claude Trichet op die acht jaar leiding gaf aan het financiële instituut in Frankfurt. Vorige maand was al duidelijk dat Draghi waarschijnlijk het nieuwe hoofd van de ECB zou worden, op 16 mei besloten de ministers van Financiën van de EU zijn kandidatuur te steunen.

Met komst Draghi moet landgenoot Smaghi vertrekken bij ECB

Er bestond wel enige twijfel over de benoeming van Draghi. Landgenoot Lorenzo Bini Smaghi weigerde voortijdig zijn zetel in de directie van de ECB op te geven om plaats te maken voor Draghi. Met de komst van Draghi zouden er namelijk drie Italianen in het dagelijks bestuur komen te zitten van de ECB: de president van de Italiaanse centrale bank (de opvolger van Draghi), Smaghi en Draghi als president.

Als compromis hadden Europese leiders bij Smaghi aangedrongen plaats te maken voor een Franse bestuurslid. Het vertrek van Trichet betekent voor de Fransen namelijk dat zij alleen nog maar de president van de Franse centrale bank in het bestuur van de ECB hebben. Volgens een diplomatieke bron binnen de EU heeft Smaghi na telefonische gesprekken met Van Rompuy en de Franse president Nicolas Sarkozy besloten te vertrekken, meldt persbureau AFP.

Volgens economieredacteur Maarten Schinkel van NRC Handelsblad, is de politieke druk op Smaghi om plaats te maken voor Draghi niet “elegant”, maar voorkomt het gekissebis tussen de Europese centrale banken in deze tijd van crisis:

“Het is niet de bedoeling dat de politiek zich bemoeit met de ECB. Wanneer de termijn van een van de leden van het bestuur afloopt, wijzen landen uiteraard nieuwe leden aan. Maar met het voortijdig aftreden van Smaghi heeft de politiek de machtsbalans doorkruist. Smaghi gaat nu wel vrijwillig weg. Het is geen elegante oplossing, maar het is een concessie die langgerekte discussies in crisistijd voorkomt tussen de centrale banken over de opvolger van Trichet.”

Draghi wordt de derde president van de ECB, na de Nederlander Wim Duisenberg en de Fransman Jean-Claude Trichet, wiens termijn in oktober afloopt. De Italiaan promoveerde aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology. Van 1984-1990 was hij de hoogste baas van de Wereldbank en van 2002 tot 2005 werkte hij voor zakenbank Goldman Sachs.