Liftmeisje doet het met de baas

Scene uit de film The Apartment (1960) Foto: Filmmuseum

The Apartment (Billy Wilder, 1960)Canvas, 22.55 – 0.56 uur

In 1960 bevond Billy Wilder zich op het toppunt van zijn roem. Hij had net de klassieke komedie Some Like It Hot gemaakt. Voor zijn volgende film, The Apartment, wilde Wilder zowel Jack Lemmon als Marilyn Monroe opnieuw in de hoofdrol. Maar zijn ervaringen met Monroe op de set van The Seven Year Itch (1955) en Some Like It Hot, waarbij de gekwelde filmster altijd te laat kwam en moeite had haar teksten te onthouden, deden hem anders besluiten. Hij vroeg Shirley MacLaine, die haar eerste rol had gespeeld in Hitchcocks The Trouble with Harry (1954).

De voormalig danseres – en zus van Warren Beatty – las een eerste, onaffe versie van het script, twijfelde of ze mee wilde doen, maar deed het toch. Gelukkig maar. Het werd een van de beste films waarin ze meespeelde. Het is tevens een van de beste films van Wilder, wiens oeuvre sowieso vol zit met pareltjes: Double Indemnity (1944), The Lost Weekend (1945), Sunset Boulevard (1950).

Het prachtig geschreven en gespeelde The Apartment is eenvoudig van opzet. In de hoop promotie te maken, leent de ambitieuze werknemer Jack Lemmon zijn appartement uit aan zijn superieuren voor hun slippertjes. Tot hij merkt dat de vrouw van zijn dromen (liftmeisje Shirley MacLaine) het met baas Fred MacMurray doet. De film won vijf Oscars, waaronder die voor beste film, beste regie en beste scenario. Jack Lemmon en Shirley MacLaine verzilverden hun nominaties als beste acteur echter niet. Zeer onterecht.

André Waardenburg

    • André Waardenburg