EU stemt in met toelating Kroatië

Caption: Passengers look from a train window at the border cross with Croatia in Dobova June 15, 2011. In December 2007, the European Union lifted land and sea border checks with Slovenia. Airport checks were also abolished in December 2008 following the signing of the Schengen Agreement. REUTERS/Srdjan Zivulovic (SLOVENIA - Tags: TRANSPORT POLITICS) Een bord bij de Kroatische grens met Slovenië, wat in 2004 al toetrad tot de Europese Unie. Foto Reuters / Srdjan Zivulovic

De Europese leiders hebben ingestemd met de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie.

Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel vanmiddag gezegd in Brussel, meldt persbureau AP. Zagreb kreeg wel de waarschuwing om corruptie in het land te blijven bestrijden. De EU-leiders waren in de Belgische hoofdstad bijeen om de laatste knopen door te hakken over de toelating van Kroatië. Het laatste punt van overleg was hoe EU-landen gaan monitoren of Kroatië genoeg hervormingen doorvoert om corruptie tegen te gaan.

Volgende week zullen de laatste onderhandelingen afgerond worden en zal in december het verdrag met de EU getekend worden. Daarna moeten de parlementen van alle 27 lidstaten dit verdrag ratificeren. Kroatië wordt hiermee de 28e lidstaat van de EU en het tweede EU-land uit voormalig Joegoslavië, nadat Slovenië in 2004 werd toegelaten. De streefdatum voor de toetreding is juli 2013.

De toetreding komt na zes jaar van zware onderhandelingen waarin Kroatië moest aantonen dat de hervormingen die het land moest doorvoeren, om aanspraak te maken op een mogelijke toelating, resultaat opleverden. Verschillende EU-lidstaten, waaronder Groot-Brittannië en Nederland, sturen aan op een strenge controle op de hervormingen tot toetreding in 2013.

Lees hier meer over het toetredingsproces van Kroatië tot de EU.

    • Hans Klis