Kort nieuws

Commissie: zet zware wiet op lijst met verboden harddrugs

Rotterdam. - Wiet en hasj met een hoog percentage van de werkzame stof THC moeten op de lijst met verboden harddrugs komen. Dat adviseert de commissie-Garretsen het kabinet, meldt RTL Nieuws. Wiet en hasj met veel THC (tetrahydrocannabinol) worden nu nog gezien als softdrugs, maar de hoeveelheid THC in de drugs zou de afgelopen decennia flink zijn gestegen. Gemiddeld bevat in Nederland verkochte hasj en wiet nu 18 procent THC. Het gebruik van de drugs zou volgens deskundigen door de toename van de werkzame stof in wiet en hasj steeds slechter voor de gezondheid zijn. De commissie stelt dat alle softdrugs met meer dan 15 procent THC tot harddrugs moeten worden verklaard, waarmee deze drugs gelijk worden gesteld aan heroïne en cocaïne. In dat geval zou ongeveer de helft van alle softdrugs niet meer mogen worden verkocht. Het advies moet nog worden overhandigd aan het kabinet. (NRC)

‘Oorlogsmisdaden Gbagbo en Ouattara’

Den Haag. - Zowel aanhangers van oud-president Laurent Gbagbo als die van huidig president Alassane Ouattara hebben zich in Ivoorkust schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Dat heeft de aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, Luis Moreno-Ocampo, gezegd. Volgens hem is hiervoor overtuigend bewijs gevonden. Moreno-Ocampo diende gisteren een verzoek in bij het hof om een onderzoek te beginnen naar het geweld in het West-Afrikaanse land. De aanklager wil een waarnemingsteam sturen naar Ivoorkust om voorbereidingen te treffen voor het onderzoek naar de oorlogsmisdaden Ouattara won in november 2010 de verkiezingen in Ivoorkust, maar zittend president Gbagbo weigerde dat te erkennen. Pas in april van dit jaar werd Gbagbo gearresteerd en afgezet. Bij het conflict kwamen rond de 3.000 mensen om het leven. (Reuters)

Gore: klimaatbeleid Obama is mislukt

Rotterdam. - Het klimaatbeleid van Barack Obama is mislukt. Dat concludeert oud-vicepresident Al Gore – een partijgenoot van de president – in een groot opiniestuk in het tijdschrift Rolling Stone dat vandaag verschijnt. Volgens Gore heeft Obama aanvankelijk belangrijke stappen gezet, maar ontbrak hem daarna de moed om verder te gaan. Obama benoemde uitstekende mensen op sleutelposities voor het klimaatbeleid. Hij reageerde op de economische crisis met het stimuleren van ‘groene’ maatregelen en hielp een wet over emissiehandel door het Huis van Afgevaardigden te loodsen. Maar toen het erop aankwam om ook in de Senaat steun te krijgen voor een klimaatwet, liet Obama het afweten onder druk van de rijke olie- en kolenlobby, schrijft Gore. (NRC)

Lees het artikel van Gore oprollingstone.com

Apple verwijdert pro-Palestijnse app

Jeruzalem. - Computerbedrijf Apple heeft op verzoek van Israël de verkoop gestaakt van een Arabischtalige app, getiteld ThirdIntifada. Hier wordt volgens de Israëlische regering opgeroepen tot een opstand door de Palestijnen. Er stond informatie in over de protesten, al dan niet gewelddadig, tegen Israël. Ook zou het links bevatten naar nationalistische Palestijnse video’s en liederen. Volgens de Israëlische regering zit achter de app dezelfde organisatie die eerder een vergelijkbaar pagina opende op Facebook. Die pagina is door de beheerder van Facebook verwijderd. (Reuters)