Kluizenaar wilde site CIA kraken

Gearresteerde Britse hacker was volgens zijn buren een moeilijk opvoedbaar kind, een lijmsnuiver.

De 19-jarige Britse hacker Ryan Cleary, die ervan wordt verdacht de netwerken van Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten te hebben platgelegd, was volgens zijn moeder „een volstrekte kluizenaar”.

Gisteren werd Cleary voorgeleid op verdenking van inbreken in de computers van onder andere de Serious Organised Crime Agency (SOCA). Hij zou betrokken zijn geweest bij de besturing van een zogeheten bot-net, een netwerk van computers van (onschuldige) gebruikers, dat op afstand kan worden bestuurd.

In een interview met een Britse krant beschrijft de moeder van Cleary haar zoon als een eenzame zonderling met leermoeilijkheden, die dreigde zijn polsen door te snijden als ze hem zijn computer zou afpakken. „Ik moest zijn warme maaltijd voor zijn deur neerzetten.”

Volgens zijn broer is Ryan geen „criminele mastermind” en wat hij heeft gedaan was alleen maar „kids stuff”. Buren maken gewag van een moeilijk opvoedbaar kind, een lijmsnuiver, die regelmatig ‘out of it’ was.

Ryan Cleary werd woensdag aangehouden in het ouderlijk huis in een dorp in Essex. Aan zijn arrestatie is een gezamenlijk onderzoek van Scotland Yard en de FBI voorafgegaan. Dat onderzoek is voorlopig nog niet afgesloten. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een groep die zichzelf LulzSec noemt. Het zou gaan om acht hackers uit verschillende landen. Vanuit zijn huis heeft hij zich volgens justitie zeker vijf keer schuldig heeft gemaakt aan hacking. Behalve een aanval op de computers van SOCA, dat zijn website daardoor tijdelijk moest sluiten, zou de groep ook hebben geprobeerd binnen te dringen op de website van de Amerikaanse Senaat en de CIA. Cleary kan tien jaar celstraf krijgen. (NRC)