Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hordeloper Sedoc voor een jaar geschorst om onvolledige ‘whereabouts’

Gregory Sedoc op archiefbeeld. Foto NRC/Rien Zilvold

Gregory Sedoc is door de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) voor een jaar geschorst. De hordeloper is in de laatste achttien maanden drie keer in de fout gegaan met zogeheten whereabouts, de meldingsplicht voor atleten over hun verblijfplaats.

De straf houdt in dat Sedoc tot en met 22 juni 2012 niet mag meedoen aan officiële wedstrijden. De problemen voor de atleet begonnen toen hij vóór 1 oktober 2010 had verzuimd zijn verblijfplaats voor een dopingcontroleur op te geven. Vervolgens was hij op 1 december 2010 en 4 februari 2011 niet op de door hem opgegeven plek bij een vliegende dopingcontrole. Voor drie overtredingen van het whereabouts-systeem staat een schorsing van minimaal één en maximaal twee jaar.

Sedoc mist hiermee hoe dan ook het WK atletiek in Daegu (Zuid-Korea) in augustus en met de huidige regelgeving van het Internationaal Olympische Comité (IOC) zal hij de Olympische Spelen in 2012 in Londen ook missen. Er is nog wel een kansje, zegt NRC-sportredacteur Henk Stouwdam:

“Volgens de huidige regels van het IOC mag je bij elke overtreding van de dopingregels die leidt tot een half jaar schorsing of meer, ongeacht de aard van de overtreding, niet aan de eerstvolgende Olympische Spelen meedoen. Het Amerikaans Olympische Comité is met het IOC overeengekomen om deze maatregel door het internationaal sporttribunaal (CAS) te laten beoordelen, maar de verwachting is dat de regel blijft bestaan en dat betekent in het geval van Sedoc, maar ook bijvoorbeeld Yuri van Gelder, geen Olympische Spelen in Londen in 2012.”

De schriftelijke uitspraak van de tuchtcommissie volgt binnen drie weken. Directeur Rien van Haperen van de Nederlandse Koninklijk Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) zei eerder in NRC Handelsblad dat de bond geen reden zag voor schorsing. “Uit gesprekken met Gregory is ons gebleken dat er geen opzet in het spel was. Het was voornamelijk onwetendheid en onzorgvuldigheid van zijn kant. Bij een positieve uitslag van een dopingcontrole kunnen we niet om een ordemaatregel heen, maar in dit geval is er uitsluitend sprake van een overtreding van administratieve aard.”

De 29-jarige atleet ontloopt de maximale straf van twee jaar, omdat het om administratieve nalatigheden gaat. Sedoc zegt tegenover persbureau Novum ernstig teleurgesteld te zijn over de opgelegde straf, maar er alles aan te zullen doen om over een jaar zijn sportieve carrière voort te zetten.