Hordeloper Sedoc mist WK en Spelen door schorsing

Hordeloper Gregory Sedoc (29) is door de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) voor één jaar geschorst. Dit heeft het ISR vanmorgen bekendgemaakt.

De atleet kreeg de straf nadat hij drie keer binnen achttien maanden niet op de opgegeven plaats was voor een vliegende dopingcontrole. Dat wordt gezien als een overtreding van de dopingcode. Sedoc is relatief mild behandeld. Hij had maximaal voor twee jaar gestraft kunnen worden. De tuchtcommissie heeft geoordeeld dat sprake was van administratieve nalatigheid en dopegebruik niet is bewezen.

Desondanks heeft de hordeloper zeer teleurgesteld gereageerd. Hij mist eind augustus de WK in Daegu en volgend jaar de Olympische Spelen in Londen. Die laatste sanctie vloeit voort uit de regel van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat een sporter die langer dan een half jaar wegens dopegebruik is geschorst niet mag meedoen aan de eerstvolgende Spelen. Er bestaat nog een kans op ontsnapping, maar dan moet het internationale sporttribunaal CAS in september de IOC-regel ongeldig verklaren. Het Amerikaanse olympisch comité (USOC) heeft die zaak aanhangig gemaakt bij CAS.

Zowel de Atletiekunie als de Dopingautoriteit heeft verklaard niet tegen Sedocs straf in beroep te gaan, hoewel directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit een voorbehoud maakt. Zijn definitieve oordeel hangt af van de motivatie van de tuchtcommissie die binnen enkele weken wordt verwacht.

Directeur Rien van Haperen van de Atletiekunie deelde mee dat binnen zijn organisatie Willem van de Worp als vertrouwenspersoon is aangesteld. Hij staat atleten bij in beroepsprocedures bij gemiste testen. De Atletiekunie hoopt zo te voorkomen dat nog meer atleten om administratieve redenen de fout ingaan. Bovendien is de Atletiekunie dan eerder op de hoogte van een overtreding, omdat gemiste controles alleen aan de sporter en niet aan de bond worden gemeld. Volgens Van Haperen staan momenteel geen atleten op scherp, maar is er wel een aantal met één gemiste test.