Hoofdredacteur Indonesische Playboy komt vrij

FILE - In this April, 6, 2006 file photo, editor-in-chief of Playboy Indonesia Erwin Arnada shows copies of the first edition of the magazine in Jakarta, Indonesia. Prosecutors were searching Thursday, Aug. 26, 2010, for Arnada after the highest court sentenced him to two years in prison for publishing pictures of scantily clothed women. (AP Photo/Irwin Fedriansyah, File) Playboy hoofdredacteur Erwin Arnada op archiefbeeld uit 2006. Foto AP / Irwin Fedriansyah

De voormalige hoofdredacteur van de Indonesische versie van het mannentijdschrift Playboy, Erwin Arnada, komt mogelijk vandaag al vrij uit de gevangenis. Dit meldt persbureau AP.

Hij werd tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens publicatie van foto’s van schaars geklede vrouwen, maar is door het hooggerechtshof vrijgesproken. De toetsingskamer van het hof draaide hiermee een eerdere uitspraak terug, aldus Arnada’s advocaat, Heriyanto Yang.

Een lid van het Islamitische Verdedigingsfront (FPI) bij een anti-Playboylogo tijdens een demonstratie tegen de Indonesische Playboy in Jakarta, maart 2007. Foto AFP / Ahmad ZamroniEen lid van het Islamitische Verdedigingsfront (FPI) bij een anti-Playboylogo tijdens een demonstratie tegen de Indonesische Playboy in Jakarta, maart 2007. Foto AFP / Ahmad Zamroni

Playboy Indonesia, inmiddels opgeheven, was een zeer gekuiste versie van het origineel. Er stonden foto’s in van vrouwen in lingerie, soms met gedeeltelijk ontblote borsten. De afbeeldingen waren in elk geval een stuk tammer dan in sommige bladjes die in Jakarta openlijk op straat worden verkocht.

Vooral het radicale Islamitische Verdedigingsfront ageerde tegen de Playboy, die in Indonesië in 2006 voor het eerst uitkwam, maar inmiddels is opgeheven.

    • Peter van der Ploeg