Hezbollah: twee van onze leden spioneerden voor Israël

Nasrallah sprak vanavond de aanhang van Hezbollah toe via hun officiële televisiekanaal Manar TV. Foto AFP

De CIA heeft minstens twee laaggeplaatste leden van Hezbollah gerekruteerd om te spioneren voor Israël. Dat zei de leider van de shi’itisch-fundamentalistische beweging Hassan Nasrallah vanavond in een televisietoespraak.

De twee leden van Hezbollah zouden gerekruteerd zijn door CIA-functionarissen die werkzaam zijn op de Amerikaanse ambassade in Libanon. Nasrallah zei dat Hezbollah hiervan bewijzen heeft en dat de Amerikaanse ambassade een “spionagenest” is. Volgens Nasrallah wist Hezbollah al dat het een strijd met Israël voerde, maar dat het een “direct doelwit” van de Amerikaanse inlichtingendiensten is plaatst de Libanese beweging volgens zijn leider voor een “nieuwe fase van confrontatie over onze veiligheid”.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken wilde tegenover persbureau AP geen woorden vuil maken aan de claim van Hezbollah. De Amerikaanse ambassade in Libanon liet weten dat de verwijten van Hezbollah “lege beschuldigingen” zijn.

Nasrallah ging in zijn toespraak ook in op de grootschalige protesten in Syrië tegen president Bashar al-Assad, een belangrijke bondgenoot van Hezbollah. Volgens Nasrallah zijn er binnen de Syrische oppositie facties die de hervormingspogingen van het Syrische regime nooit zullen accepteren. De internationale campagne tegen Syrië is onderdeel van een anti-Palestijns plan, aldus Nasrallah.

    • Pim van den Dool