Fusieomroepen beklagen zich bij kabinet

De voorzitters van de raden van toezicht van TROS, AVRO, KRO, NCRV, VARA en BNN sturen vandaag een brief naar minister Marja van Bijsterveldt (Media, CDA). Het zestal keert zich tegen de plannen van het kabinet die aanstaande maandag in de Tweede Kamer worden besproken.

De omroepen vinden het onbegrijpelijk dat de minister de voorwaarden die zij aan hun fusies verbinden negeert. Ze eisen een groter deel van het budget en meer inspraak in het programmaschema.

Tussen de drie koppels VARA en BNN, NCRV en KRO, AVRO en TROS bestonden verregaande fusieplannen. De mediabrief die minister Van Bijsterveldt (Media, CDA) vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde, heeft ‘alles overhoop gegooid’ waarna de fusieomroepen hun besprekingen opschortten.

‘Van Bijsterveldt negeert onze voorwaarden’

“De minister heeft selectief gewinkeld in ons voorstel”, zegt Ed Nijpels, voorzitter van de raad van toezicht van de TROS vandaag in NRC Handelsblad. “Ze heeft wel de fusies geïncasseerd, maar niet de voorwaarden. Het is voor ons onbegrijpelijk dat zij een plan dat door alle partijen is ondertekend – inclusief de raad van bestuur en de zelfstandig blijvende omroepen – niet volgt.”

VARA, BNN, TROS, AVRO, KRO en NCRV zijn niet tegen bezuinigen, benadrukken Nijpels en zijn collega van de KRO, Theo Camps. Zeker niet nu de gehele publieke sector moet inleveren. Zij vinden echter wel dat de omroepen die ‘bewegen’ in het belang van Hilversum en geld besparen met hun fusies, moeten worden beloond. Zij eisen een veel groter deel van het overblijvende budget dan EO, VPRO en MAX, de kleinere omroepen die zelfstandig blijven.

‘Rekenmethode ongunstig’

De rekenmethode die Van Bijsterveldt gebruikt vinden de fusieomroepen ongunstig. Het aantal leden bepaalt de hoeveelheid budget en zendtijd. Daarmee wordt het verschil tussen fusie- en zelfstandige omroepen niet groot genoeg naar de zin van de grote. Camps: “De omroepen die alleen blijven worden nu beloond voor hun halsstarrigheid.”

In hun brief aan Van Bijsterveldt nemen de zes omroepen ook de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), die onder meer de uitzendschema’s samenstelt, op de korrel.

    • Jan Benjamin