Explosies in Birmese steden

Myanmar police inspect the site of a blast which destroyed a car near the main market in the central city of Mandalay on June 24, 2011. Two bombs exploded in Myanmar's capital and the central city of Mandalay on June 24, the latest in a series of blasts in the military-dominated country, an official said. AFP PHOTO
Myanmar police inspect the site of a blast which destroyed a car near the main market in the central city of Mandalay on June 24, 2011. Two bombs exploded in Myanmar's capital and the central city of Mandalay on June 24, the latest in a series of blasts in the military-dominated country, an official said. AFP PHOTO De Birmese politie inspecteert wat over is van een jeep, waar een bom in ontplofte. Foto AFP

De Birmese hoofdstad Naypyitaw en twee andere steden zijn vandaag opgeschrikt door drie grote explosies. Meerdere mensen raakten gewond, maar doden vielen er niet. Dit meldt persbureau Reuters.

Een verdachte liet een jeep exploderen in Mandalay, de tweede grote stad na de voormalige hoofdstad van Birma (Myanmar) Rangoon. Die explosie deed zich vlakbij een druk winkelcentrum voor.

Van de tweede explosie wordt ook vermoed dat het een bom was. Die ontplofte tegenover een markt, die dicht was, in hoofdstad Naypyitaw.

De derde explosie was in Pyin Oo Lwin, waar vier militaire instituten zijn, waaronder de academie voor de elitetroepen van Birma.

Een regeringsfunctionaris zegt tegenover Reuters dat er, voor zover hij weet, geen doden zijn gevallen. De verantwoordelijkheid voor de aanvallen is niet opgeëist, maar de afgelopen weken zijn er eerder bomaanslagen geweest in het geïsoleerde land. In mei werden 18 mensen gedood toen een bom afging in een trein.

De regering meent dat de verantwoordelijkheid meestal bij etnische, gewapende groepen ligt bij dit soort aanslagen. Zij bevechten de zich opvolgende regeringen al sinds 1948, toen het land onafhankelijk werd. De etnische groepen eisen meer autonomie.