Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Espresso met Geert Wilders

Het is mijn laatste espresso voor de zomerstop. Geert Wilders is blij met mijn komst. ‘Je had ook espresso kunnen drinken met Kim Jong-il,’ zegt hij. ‘Hij heeft de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak deze maand al 166 keer uitgemaakt voor rotte vis.

Vrijheid

Het is mijn laatste espresso voor de zomerstop. Geert Wilders is blij met mijn komst. ‘Je had ook espresso kunnen drinken met Kim Jong-il,’ zegt hij. ‘Hij heeft de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak deze maand al 166 keer uitgemaakt voor rotte vis.’ Vergelijkt Wilders zich nu met Kim Jong-il? De PVV-leider schudt zijn hoofd. ‘Ik val ook in herhaling,’ zegt hij, ‘maar Kim lijdt aan Gilles de la Tourette.’ Is dit een belediging? Wilders schudt weer zijn hoofd. ‘Vrijheid van meningsuiting.’

De rechtbank in Amsterdam sprak Geert Wilders gisteren vrij van alle aanklachten tegen hem. Volgens de rechter is er geen sprake van discriminatie of aanzetten tot haat, of groepsverkrachting. ‘Het was groepsbelediging,’ zegt Wilders. ‘Gaddafi wordt beschuldigd van het aanzetten tot groepsverkrachtingen.’ Vergelijkt hij zich nu met Moammar Gaddafi? ‘Ik ben ook grof,’ zegt Wilders, ‘maar Gaddafi is gestoord.’ Hij neemt een slokje espresso. ‘Dat is denigrerend bedoeld, maar niet opruiend.’ Vindt hij dat Gaddafi aan de macht moet blijven? ‘Ik maakte een grapje,’ zegt Wilders. Biedt hij zich aan als mijn vervanger tijdens de zomer? ‘Ik heb ook een klap van de molen gekregen,’ antwoordt Wilders, ‘maar jij overdrijft alles.’

 

Ernest van der Kwast gaat aan de waterpijp in Jamaica tot 5 september. Daarna is hij weer terug.