‘EHEC-schade kan oplopen tot 350 miljoen’

A vegetable pyramide is built in front of the Eiffel tower by French vegetable farmers as they give cucumbers and tomatoes away to bypassers during a demonstration organized by cucumber and tomatoe producers, on June 18, 2011 on the Champ de Mars in Paris, to protest against the collapse of the cucumber sales due to the fear of E. coli bacteria contamination. German health authorities told consumers to avoid raw cucumbers, tomatoes and lettuce on suspicion that those vegetables were the source of the bacteria that has killed 32 people in Germany and anothers in Sweden, causing chaos amongst Europe's vegetable growers. AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT Groentepiramide bij een protest van Franse telers tegen het instorten van de groentemarkt door de EHEC-bacterie, 18 juni. Foto AFP / Francois Guillot

De totale schade voor telers en handelaren als gevolg van de EHEC-uitbraak in Duitsland kan oplopen tot wel 350 miljoen euro. Op dit moment bedraagt de schade zo’n 180 miljoen euro. Voor de telers bedraagt de schade tot nog toe ongeveer honderd miljoen euro, voor handelaren tachtig miljoen.

Sinds de uitbraak van de resistente bacterie is bijna 36 miljoen kilo aan groenten vernietigd en is ook 366 hectare aan groenten niet geoogst. Dat laatste komt neer op een extra veertig miljoen kilo groenten die Nederlandse telers niet konden verkopen. Dat meldt het Productschap Tuinbouw aan persbureau Novum.

De handel stortte onlangs in nadat Duitsland, later bleek ten onrechte, beweerde dat komkommers de bron van de EHEC-bacterie konden zijn. Ook Nederlandse komkommers waren korte tijd verdacht. Rusland heft binnenkort het importverbod, op groente uit de Europese Unie dat ingesteld was uit vrees voor EHEC-besmetting, op. Woensdag zou dit al ingetrokken zijn, maar vooralsnog is de handel met Rusland nog niet op gang gekomen.

Dodental EHEC naar 44

Het dodental als gevolg van de de EHEC-uitbraak in Duitsland liep vandaag op tot 44. Dat heeft het Robert Koch Institut, het Duitse equivalent van het RIVM in Nederland, vandaag bekendgemaakt. Volgens het Robert Koch Institut zijn er op dit moment in Duitsland 3688 mensen besmet met de EHEC-bacterie, een variant van de E.coli-bacterie. Van hen lijden 823 mensen aan HUS, een ernstige complicatie. In andere landen zijn 114 mensen ziek geworden. In Nederland zijn vooralsnog elf EHEC-besmettingen vastgesteld. Zowel in Nederland als in Duitsland is het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen twee weken wel sterk gedaald.

    • Hans Klis