Een koe tot kalf koken

‘De Nederlander, ’ schrijft een Nederlander, ‘is nog onbekend met dit in Engeland en Amerika zo populaire fenomeen.’ Hij is importeur van langzaamkokers van het merk Crock-Pot. De NRC-lezer is eerder al gewezen op sloom koken en welke apparaten daarvoor dienen. Er is een slowcooker van Cuisinart die nogal snel kookt omdat hij heter wordt dan de slowkok zou willen. Er is een goede van Solis en er is de afwasmachine waarin, volgens een dagreceptenschrijver in deze krant, heel goed slow te cooken is.

We hebben een nieuwe, zegt de importeur. Een Crock-Pot met tijdschakelaar. Zes persoons. Er kan een gans in.

Een langzaamkoker bestaat uit een dubbelwandige bak met elektrische gloei-elementen. In de bak past een keramische pot met deksel. In de pot gaan bijvoorbeeld bonen en taai vlees met water of bouillon. ’s Ochtends zet je het ding aan. Kom je na je werk thuis, heb je een heerlijke stoofschotel. Je eet desnoods met alleen een vork uit de pot op tafel. Vincent van Gogh zou er zo een schilderij van maken.

De nieuwe Crock-Pot, 100 euro bij www.kookwinkel.nl, heeft een timer en drie warmtestanden: laag, hoog en warm houden. De keramische pot kan op een vlam of een elektrische kookplaat om eerst snel een vogel of vlees aan te braden voor er in het apparaat langzame stoverij van wordt gemaakt. Mijn gecertificeerde thermometer zegt dat er weinig verschil is tussen de warmhoudstand en de lage stoofstand.

De lage stand is interessant. Ook voor zaksudderen, ofwel sous-vide koken, van enkelvoudige of samengestelde gerechten in een vacuüm gezogen en dicht gesealde plastic zak. De timer kan tot op 20 uur worden ingesteld. De temperatuur op de lage stand schommelt tussen de 70 en 73 graden. Misschien nog wat te hoog voor de ware sousvidelaar, die graag 48 uur lang bij minder dan 60 graden een oude koe stooft in plastic. Op de hoge stand van de Crock-Pot loopt de temperatuur op tot 85 graden. Te warm, naar mijn smaak, voor het ware slow cooken.

Er is geen goede verklaring te vinden, waarom slowcookers in de Verenigde Staten en Engeland populairder zijn dan op het Europese vasteland. Kwaadsprekend over de Engelsen kun je zeggen dat ze niet kunnen koken. Een slowcooker is ideaal voor wie niet koken kan. Gooi er maar wat in, beetje zout erbij en wacht af. Mislukken kan haast niet. Er is ook een andere verklaring te verzinnen. Schapen. Nederlanders eten bijna geen lamsvlees. Engelsen (en Ieren) te meer. Fantastische schotels kook je met het goedkoopste deel van een wat ouder lam. De nek. Irish stew is het best op z’n slowst bereid.

    • Wouter Klootwijk