Drie toppers, drie speltypen, drie verschillende rackets

Rafael Nadal, Novak Djokovic en Roger Federer: de wereldtoppers tennissen ieder met hun eigen materiaal. Ze investeren hoge bedragen in het afstellen van hun racket.

Roger Federer of Switzerland checks his racket during his match against his compatriot Stanislas Wawrinka at the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium in Paris May 29, 2011. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: SPORT TENNIS) REUTERS

Babolat Aeropro Drive GT. Head YouTek Speed MP. Wilson Six.One Tour BLX. Drie toppers, drie verschillende rackets. Rafael Nadal, Novak Djokovic en Roger Federer spelen op het gras van Wimbledon ieder met hun eigen speciale materiaal.

En dat luistert zeer nauw, stelt racketbespanner Michael Neto. „Nadal zou echt niet met het racket van Federer kunnen spelen. En Djokovic niet met dat van Nadal. Federer is misschien de enige tennisser die met alles uit de voeten zou kunnen. Die zou zelfs nog met een houten racket ver komen”, aldus Neto.

De geboren Fransman, getrouwd met een Nederlandse, heeft zijn eigen bedrijf (Neto Stringing) waarmee hij op verschillende toernooien snaren bespant. Tot voor kort reisde hij de hele wereld rond om voor toppers de rackets te verzorgen.

Neto heeft talloze malen op grandslamtoernooien als de US Open en Roland Garros de rackets van Nadal en Federer in handen gehad. Het model waarmee Djokovic sinds 2009 mee speelt kent hij ook.

Neto: „Tennissers zijn afhankelijk van hun materiaal. Daar investeren de wereldtoppers hoge bedragen in. Een perfect afgesteld racket geeft hun een voorsprong op andere spelers. Iemand als de Nederlander Robin Haase heeft daar waarschijnlijk het geld niet voor. Vergelijk het met de Formule 1. Hoe beter de auto, hoe beter het resultaat.”

De rackets van Nadal, Djokovic en Federer zijn aangepast aan de verschillende speltypes van de nummers één, twee en drie van de wereld. Titelverdediger Nadal treedt vandaag in de derde ronde zoals gewoonlijk aan met zijn lichte Babolat met een relatief dunne grip. Jo-Wilfried Tsonga speelt met hetzelfde frame van Franse makelij. „Dat racket is gemaakt voor het powertennis van Nadal, maar geeft ook controle. Het racketblad is redelijk groot waardoor het niet heel veel uitmaakt waar hij de bal precies raakt. Het hele frame beweegt mee als Nadal zijn zware spinballen slaat.”

Djokovic, die twee jaar geleden voor een lucratief bedrag overstapte van Wilson naar Head, versloeg gisteren op baan 1 de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson met een racket dat is afgesteld op zijn typische counter-punching. De Serviër heeft zijn snaren het strakst gespannen van de topdrie. Geen enkele andere tennisser in het profcircuit speelt met hetzelfde materiaal als Djokovic.

„Hoe strakker de snaren, hoe meer controle”, stelt Neto. „Daar hebben tennissers op gras meer behoefte aan. Vooral tennissers die minder op techniek spelen hebben voordeel van een strakke bespanning. Op gravel zorgt een minder strakke spanning juist voor een trampoline-effect. Dan krijgen de tennisballen meer snelheid.”

Federer zweert al jaren bij zijn ‘ouderwetse’ Wilson waarmee hij zestien grandslamtitels won. De Zwitser speelt met het zwaarste racket van de drie. Opkomende talenten als Grigor Dimitrov en Aleksandr Dolgopolov hanteren hetzelfde materiaal.

Neto: „Het racket van Federer lijkt op dat van Pete Sampras. Het frame is heel stijf. Het blad is vrij klein waardoor je bal precies op de goede plek, het zogenoemde sweet point, moet zien te raken. Het is een typisch racket voor een speler die met veel gevoel tennist. Federer slaat graag slice en volleert veel. Eigenlijk kan hij alles. Federer speelt met een combinatie van darm- en synthetische snaren. Hij is een tennisser die op alle ondergronden kan spelen en zich snel aanpast.”

Wereldtoppers als Nadal, Djokovic en Federer moesten hun rackets deze maand na het gravelseizoen weer laten afstemmen op het grastennis. De spelers gebruiken dagelijks zo’n tien tot twaalf rackets. De bespanning wordt er – ongeacht of het racket is gebruikt – iedere dag weer uitgeknipt, zegt Neto. „De toppers willen elke dag nieuw bespannen rackets. Voor de partijen wordt overlegd met de spelers of de coaches, want bij het bespannen moet ook naar het weer worden gekeken. Als het koud is loopt de spanning sneller terug. Alles moet voor de wereldtoppers gewoon optimaal zijn”, stelt Neto, die ook een tijd actief was als personal stringer van de voormalige Russische nummer één Marat Safin en de rackets heeft verzorgd van de Nederlandse Wimbledonkampioen Richard Krajicek.

Neto: „Federer en Djokovic werken met een persoonlijke bespanner. Die reist mee naar de grandslamtoernooien en de toernooien in de master series. Nadal laat zijn rackets bespannen via de organisatie van Wimbledon. Hij staat redelijk open voor adviezen van anderen.”

In een zaaltje naast de trainingsbanen van Wimbledon maken de bespanners overuren. Het is een constant komen en gaan van proftennissers, die er rackets komen brengen en halen. De bespanners hangen op Wimbledon een gewicht van 28 tot 32 kilo aan de snaren als ze door het racket worden getrokken.

Federer en Djokovic zweren erbij dat hun rackets door één en dezelfde persoon worden klaargestoomd en bespannen. „Zij hebben natuurlijk heel veel verstand van tennis, maar van het materiaal weten ze minder. Daar hebben ze een specialist voor nodig. Een goede bespanner houdt het materiaal heel nauwkeurig bij. Daarmee kun je ook blessures voorkomen.”

Bij een grandslamtitel juicht de bespanner op de achtergrond dan ook altijd mee.

    • Koen Greven