Communistische Partij China heeft meer dan 80 miljoen leden

Students in school uniforms link their arms to form the flag of the Communist Party of China (CPC), in celebration of the party's upcoming 90th anniversary during a photo call at a primary school in Dexing, Jiangxi province June 20, 2011. China will celebrate the upcoming 90th anniversary of the founding of the CPC on July 1, 2011. Reuters/China Daily (CHINA - Tags: ANNIVERSARY EDUCATION POLITICS IMAGES OF THE DAY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA Studenten vormen de vlag van de Chinese Communistische Partij, in voorbereiding van de viering van het 90-jarig jubileum. Foto Reuters / China Daily

De grootste politieke partij ter wereld, de Chinese Communistische Partij, heeft de grens van 80 miljoen leden overschreden. Dat is bijna net zoveel als Duitsland inwoners heeft.

In 2010 kwam de teller voor de Communistische Partij op 80,27 miljoen, meer dan twee miljoen meer dan in 2009. Dit zegt althans de vice-voorzitter van de partij, Wang Qinfeng, zo meldt persbureau AP.

Lid zijn van de partij betekent in China niet alleen deel uitmaken van een ideologie, maar ook hogerop komen. Met een lidmaatschap krijgt een Chinees toegang tot de heersende klasse en komen pensioen en gezondheidszorg binnen handbereik. Ook een carriere is makkelijker te maken met een pasje van de Communistische Partij.

Wie lid wil worden moet worden aangeraden door leden en zijn of haar bedrijf moet duidelijk weten te maken dat het aspirant-lid het waard is, en zeer loyaal is aan de partij. Ook ‘goed gedrag’ is een voorwaarde.

Het nieuws rond de partij komt niet toevallig: op 1 juli viert de partij haar 90-jarige bestaan en de staatsmedia in het land schrijven de huidige economische groei van China toe aan de Communistische Partij.

Vice-voorzitter Wang geeft er statistieken bij. Volgens hem zijn zo’n 24 miljoen leden boeren, bestaat de partij voor meer dan 38 procent uit vrouwen en is bijna een kwart jonger dan 35.

    • Peter van der Ploeg