Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Bleker: overlastgevende ganzen mogen vergast worden

Caption: Ganzen bij de luchthaven Zestienhoven.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 18 maart 2006 Photographer: Mentzel, Vincent Load Date: 00:00 20/03/06
Caption: Ganzen bij de luchthaven Zestienhoven.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 18 maart 2006 Photographer: Mentzel, Vincent Load Date: 00:00 20/03/06 Ganzen bij de luchthaven Zestienhoven. Foto: NRC / Vincent Mentzel

Vanaf 1 oktober mogen overlastgevende ganzen vergast worden. Dat maakte staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker vandaag bekend. Volgens hem is vergassen een goed alternatief voor het afschieten met hagel, vooral als het gaat om grote aantallen ganzen.

Omdat steeds meer ganzen het hele jaar in Nederland blijven, ontstaan problemen in de landbouw en rondom vliegvelden. Zo kunnen ganzen in vliegtuigmotoren terechtkomen van landende of opstijgende vliegtuigen, dat kan voor forse schade zorgen aan het vliegtuig. Zo maakte in december 2009 een opstijgende Airbus A320 een noodlanding in de New Yorkse rivier de Hudson, nadat het in botsing kwam met een met een zwerm ganzen.

Bleker gaat aanpassingen voorleggen aan parlement

Verschillende provincies willen ganzen doden met CO2-gas, maar dat mag tot nu toe niet. Bleker komt nu aan hun wens tegemoet en gaat de regels aanpassen, meldt persbureau Novum. Het vergassen van ganzen kan het beste gebeuren in de ruiperiode, van half mei tot half juli. Tijdens de rui blijven de vogels meestal aan de grond en kunnen ze “zonder onnodig lijden” worden gevangen en gedood, zegt Blekers ministerie. Bleker wil de nieuwe regels toch pas per oktober laten ingaan, zodat het parlement zich er nog over kan uitspreken.