Bezuiniging omroepen kost zeker 600 banen

Op productie wordt bespaard: omroepen moeten meer buitenlandse programma’s aankopen.

De hervorming van de omroepen die minister Van Bijsterveldt (Media, CDA) wil doorvoeren kost zeker 600 van de circa 4.000 arbeidsplaatsen bij de omroepen. Daarnaast sneuvelt een onbekend aantal banen in de audiovisuele productiesector.

Dat staat in het onderzoeksrapport naar kostenbesparingen binnen de landelijke publieke omroep dat Van Bijsterveldt gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens bureau Boston Consulting Group (BCG), dat 1,1 miljoen euro kreeg voor het onderzoek, kan de publieke omroep 120 tot 135 miljoen euro besparen door efficiëntiemaatregelen terwijl de kwaliteit van de programmering op hetzelfde niveau blijft. Van Bijsterveldt maakte vrijdag al bekend dat de omroep 127,3 miljoen euro moet besparen.

BCG schrijft dat belangrijke veranderingen nodig zijn in de wijze waarop koepelorganisatie Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en de omroepen de vaste kosten hanteren. De manier waarop de programmaschema’s op tv worden opgesteld moet anders. De verlaging van het aantal omroepen is een „noodzakelijke voorwaarde” om de bezuinigingen te kunnen uitvoeren.

Volgens BCG zijn de grootste besparingen, 35 miljoen euro, te halen in het „primaire productieproces” van radio, tv en internet. Vooral Nederland 2 en 3 hebben te veel kortlopende programma’s, die relatief duurder zijn dan langlopende.

BCG stelt voor het aantal aangekochte buitenlandse producties te verhogen. Nu vormen die 12 procent van het aantal uitzenduren. Dat moet 17 procent worden. Aangekochte producties zijn 21.000 euro per uur (65 procent) goedkoper dan binnenlandse zelf gemaakte programma’s. (NRC)