Bepaalde dingetjes

Het is zondagmiddag en je blijkt onverwacht een middagje alleen thuis te zijn. Iedereen die getrouwd is of samenwoont met gezin, partner of huisgenoten kent die momenten. En maakt dankbaar gebruik van die spaarzame gelegenheid om bepaalde ‘dingetjes’ te doen die anders moeilijk gaan.

Er zijn drie categorieën ‘dingetjes’ voor zo’n plotseling huisgenootvrije zondagmiddag. Sommige mensen doen dan de gordijnen dicht en halen hun geheime Barbie-hoofdenverzameling van zolder om er met een scalpel kleine pentagrammetjes in te kerven. Die categorie noemen we: psychopathie.

De volgende categorie is die van de schaamte. Veel mensen doen er goed aan ook hierbij de gordijnen dicht te doen, alvorens de muziek op tien te zetten en in onderbroek op bed springen om met de stofzuigerslang heel hard Cher te playbacken (of Bon Jovi of Queen of Bonnie Tyler). Hoeft niemand te weten, kan wel heel fijn zijn.

Ik ben er vrij zeker van dat ik geen gewoonten heb die in de eerste categorie vallen. Maar dat zal elke psychopaat je vertellen. Uit de tweede categorie heb ik er vast wel een of twee, maar die ga ik niet delen.

De derde is die van de ‘dingetjes’ waar anderen zich aan storen. Dat is direct de meest voorkomende categorie, ook bij mij thuis. Afgelopen zondag had ik zo’n momentje om een van mijn favoriete dingetjes te doen: kippenlevertjes bakken.

Het aangezicht en vooral de geur van de kippenlevertjes worden hier verafschuwd. Het feit dat ik ze daarom slechts sporadisch bak, maakt wellicht dat ik er zo opgewonden van raak als ik genoeg tijd heb om ze te bereiden, op te eten en alle ramen tegenover elkaar open te zetten.

Voor 2 personen:

400 gram kippenlevertjes

eventueel: melk

een sjalot

paprikapoeder

kerriepoeder

eventueel: 1/3 chilipeper

boter, olie, zout en peper

Maak de levertjes schoon. Je kunt de levertjes een paar uur van te voren in melk of een mengsel van melk, water en een snufje zout weken. De melk haalt wat weg van een eventuele bittere smaak aan de levertjes, het zout trekt wat laatste bloed uit de levertjes. Maar het hoeft niet.

Snij de sjalot in halve ringen en eventueel de chilipeper in ringetjes. Smelt een flinke klont boter in een scheut olie. Fruit de uitjes een minuutje op middelhoog vuur. Voeg daarna de levertjes en eventueel de chilipeper toe. Bestrooi ruim met paprikapoeder en kerriepoeder, wat grof gemalen peper en een snuf zout.

Bak de levertjes een minuut of acht a twaalf, afhankelijk van de grootte. De levertjes mogen best nog wat rood zijn van binnen, maar niet glimmend, ze moeten wel gaar zijn.

Kippenlevertjes zijn een volwaardige basis voor een avondmaaltijd. Maar snij liever een groot stuk stokbrood af, besmeer rijkelijk met (gezouten) boter en prak er de lauwwarme levertjes op. Het is tenslotte zondagmiddag, en je bent alleen thuis.

Joël Broekaert

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.

    • Joël Broekaert