Aanslagen in Bagdad: 40 doden

Bij vier verschillende aanslagen in shi’itische wijken in Bagdad zijn gisteren zeker veertig mensen gedood. Het was de grootste golf van geweld in bijna zes maanden in de Iraakse hoofdstad.

Rond zeven uur ‘s avonds plaatselijke tijd gingen in een wijk in het zuidwesten van Bagdad kort na elkaar drie bommen af. Een was geplaatst bij een shi’itische moskee, een tweede net buiten een drukbezochte markt, en een derde binnen in het marktgebouw, waar mensen op dat moment hun weekendboodschappen aan het doen waren.

Bij deze aanslagen zijn volgens officiële woordvoerders zeker 34 mensen gedood en 82 mensen gewond geraakt.

Ongeveer een uur jaar ontplofte elders in het zuidwestelijke deel van de hoofdstad een autobom toen daar een politiepatrouille voorbijkwam. Eén agent en vijf toevallige omstanders kwamen om het leven, volgens medewerkers van een ziekenhuis.

Eerder op de dag was een Amerikaanse hulpverlener gedood toen een autobom ontplofte terwijl hij langsreed. Het slachtoffer werkte aan het opstellen van een onderwijsprogramma aan de Moustansariya-universiteit, in het centrum van Bagdad. Deze week zijn er twee eerdere aanslagen geweest op buitenlanders, op Iraniërs en Fransen, maar die zijn ongedeerd gebleven. Bij aanslagen elders in Irak is deze week een tiental mensen gedood.

Vergeleken met 2006 en 2007 is het geweld in Irak gedaald. De afgelopen maanden, terwijl het Amerikaanse leger zich opmaakt om zich aan het eind van het jaar terug te trekken, hebben een opleving van de aanslagen laten zien. (Reuters, AP, AFP)