6 tips voor Dag van Architectuur

1 Rondleiding

Zwarte Parel op Zuid

Rotterdam: Pompstraat 44. 25 juni 14.15, 15.00, 15.45 en 16.30 u.

De architect en bewoner van de Zwarte Parel leidt de bezoekers rond door het 100 jaar oude pand dat hij in 2010 zelf verbouwde. Het zwartgeverfde huis herbergt onder meer een studio en een bijzondere daktuin.

2 OPEN huis

Van Schijndelhuis

Utrecht. Pieterskerkhof 8. 26 juni. 12.00-17.00 u.

Architect Mart van Schijndel experimenteerde met zijn eigen woonhuis op een lastige ingesloten plek in hartje Utrecht met een vernieuwende plattegrond, ruimtelijkheid, licht en kleur. Hij bedacht unieke scharnieren van siliconenkit waarop de glazen deuren in het huis al bijna twintig jaar draaien. Door deze exceptionele details en andere technische innovaties is het Van Schijndelhuis, sinds 1999, het jongste gemeentelijke monument van Nederland.

3 moskeebezoek

Moskee Assalaam

Panningen: Raadhuisstraat 321. 25 juni. 11.00-17.00 u.

De nieuwe moskee in het Limburgse Panningen heet Assalaam, vrede. Het gebedshuis is gebouwd in opdracht van de plaatselijke Marokkaanse gemeenschap van negentig gezinnen. Het gebouw heeft een arcade onder zijn minaret en is opgetrokken uit rode bakstenen en zandkleurige stenen, wat volgens de Moskee Nederland en de Sahara verbindt.

4 Bouwbezoek

Multidisciplinair podium WORM

Rotterdam: Witte de Withstraat 63. 25 juni. 10.00-17.00 u.

Bezoeker krijgen een voorproefje van het nieuwe onderkomen van het instituut voor recreatie WORM. De bouwlocatie in het voormalige Fotomuseum kan tijdens een rondleiding (met helm en op eigen risico) bezichtigd worden. Samen met 2012 Architecten en Atelier Lieshout kiest de organisatie voor herontwikkeling met bestaande materialen zoals vliegtuigpanelen, vliegtuiglampen en spijkerbroeken.

5 Villabezoek

Woning, ontwerp: G. Rietveld

Haarlem: Kenaupark 6d. 25 juni. 11.00-14.00 u.

De ‘Flatstichting vóór Vrouwen dóór Vrouwen’ is in 1938 opgericht om ‘een goede huisvesting voor alleenstaande vrouwen te bevorderen’. Daartoe werd de villa aan het Kenaupark 6 aangekocht en werd de jonge architect Rietveld benaderd. Hij bouwde in de villa twaalf éénkamerwoningen, die allemaal verschillend zijn.

6 Stadslaboratorium

Het Schieblock

Rotterdam: Schiekade 189. 25 juni, 10.00-17.00 u.

Het Schieblock is tijdens de dag van de architectuur het centrale informatiepunt in Rotterdam. Het voormalige kantoorgebouw doet tegenwoordig dienst als creatieve werk- en ontmoetingsplaats en huisvest dit weekend een tentoonstelling over de stad.

Kijk voor alle activiteiten op dagvandearchitectuur.nl