Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

‘Zet zware wiet op lijst met verboden harddrugs’

In wiet en hasj zit de laatste tijd steeds meer van de stof THC. Daarom zou het als harddrugs moeten worden gezien, stelt de commissie-Garretsen.
In wiet en hasj zit de laatste tijd steeds meer van de stof THC. Daarom zou het als harddrugs moeten worden gezien, stelt de commissie-Garretsen. Foto sxc.hu

Wiet en hasj met een hoog percentage van de werkzame stof THC moeten op de lijst met verboden harddrugs komen. Dat adviseert de commissie-Garretsen het kabinet, meldt RTL Nieuws.

Wiet en hasj met veel THC (wiki) worden nu nog gezien als softdrugs, maar de hoeveelheid van de stof in de softdrugs zou de afgelopen jaren flink zijn gestegen. Gemiddeld bevat in Nederland verkochte hasj en wiet momenteel 18 procent THC.

Het gebruik van de drugs zou volgens deskundigen door de toename van de werkzame stof in wiet en hasj steeds slechter voor de gezondheid zijn. De commissie stelt dat alle softdrugs met meer dan 15 procent THC tot harddrugs moeten worden verklaard, waarmee deze drugs gelijk worden gesteld aan heroïne en cocaïne. In dat geval zou ongeveer de helft van alle softdrugs niet meer mogen worden verkocht.

Het advies moet nog worden overhandigd aan het huidige kabinet. Het vorige kabinet stelde de commissie-Garretsen in.