Wilders: vrijpraak is overwinning voor vrijheid van meningsuiting

Dutch right-wing politician Geert Wilders of the Freedom Party talks to the media in Amsterdam June 23, 2011. A Dutch court on Thursday acquitted populist politician Geert Wilders of charges of inciting hatred against Muslims, in a case that tested freedom of speech in the traditionally liberal country. REUTERS/Toussaint Kluiters/United Photos (NETHERLANDS - Tags: POLITICS CRIME LAW RELIGION)
Dutch right-wing politician Geert Wilders of the Freedom Party talks to the media in Amsterdam June 23, 2011. A Dutch court on Thursday acquitted populist politician Geert Wilders of charges of inciting hatred against Muslims, in a case that tested freedom of speech in the traditionally liberal country. REUTERS/Toussaint Kluiters/United Photos (NETHERLANDS - Tags: POLITICS CRIME LAW RELIGION) Na het vonnis van de rechter stond Wilders de pers te woord. Foto Reuters/Toussaint Kluiters

Geert Wilders is ontzettend blij en verheugd dat hij is vrijgesproken van groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. De rechtbank in Amsterdam sprak de PVV-leider vanochtend vrij.

“Een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting, dat is het allerbelangrijkste”, zei Wilders na de zitting (geluidsfragment). “Er valt een enorme last van mijn schouders af. Ik heb er de afgelopen jaar veel tijd, geld en energie in gestoken.”

Dat de rechter vond dat sommige uitspraken ‘grof en denigrerend’ zijn, vindt Wilders niet erg. “Dat was ook de bedoeling. Soms is dat nodig.”

Hoewel Wilders was uitgegaan van vrijspraak, speelde in zijn achterhoofd dat hij zou kunnen worden veroordeeld. “Mensen weten nu dat ze kritiek op de islam kunnen leveren, dat is winst.” Wilders gaf aan dat zijn vertrouwen in de rechtspraak door de uitspraak is gestegen. “Dit is het enige juiste vonnis.”

De rechter oordeelde over de antikoranfilm Fitna dat die uitkwam in een periode waarin immigratie een prominente rol in het maatschappelijk debat speelde. Wilders keert zich in de film ‘op kwetsende en choquerende’ wijze tegen de islam en toont volgens de rechtbank schokkende beelden.

De boodschap van Fitna moet echter kunnen, aldus rechtbankvoorzitter Marcel van Oosten. Ook zijn andere uitspraken kunnen door de beugel, omdat ze tegen de islam zijn gericht, en niet tegen moslims.